Cristiano Ronaldo bajban van: egymilliárd dollárra perelik a világsztárt

Cristiano Ronaldo bajban van, több mint egymilliárd dollárra perelik a futball-világsztárt, amiért a világ legnagyobb kriptotőzsdéjét reklámozta, ezzel pedig jelentős pénzügyi veszteséget okozott a – nagyrészt rajongóiból álló – befektetőknek. A vád szerint Cristiano Ronaldo tisztában volt azzal, hogy olyan közeget céloz meg, amely nem ismeri a kriptovaluta-piac sajátosságait, illetve nem hozta nyilvánosságra a Binance-szal kötött üzlet részleteit sem.

2023. 12. 01. 9:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymilliárd dollárra perelik Cristiano Ronaldót a világ legnagyobb kriptotőzsdéjének reklámozása miatt – számolt be a CNN amerikai hírcsatorna. A futball-világsztár a vád szerint segítette, reklámozta vagy aktívan részt vett be nem jegyzett értékpapírok értékesítésében a Binance-szal együttműködve, beleértve a saját maga által piacra dobott NFT-k (nem helyettesíthető token, csak digitális formában létező, egyedi dolog, melynek eredetisége igazolható, például valamilyen műtárgy vagy alkotás) értékesítését, amely a befektetőknek jelentős pénzügyi veszteségeket eredményezett. 

még 2022 novemberében kezdte meg partnerségét a Binance-szal, a világ legnagyobb kriptotőzsdéjével. Az együttműködés keretein belül olyan egyedi NFT-k értékesítésébe fogtak, melyek egy-egy ikonikus Ronaldo-pillanatot ábrázolnak, digitális szobor formájában – erről a vállalat számolt be a partnerség bejelentését követően. 

Akkoriban a legolcsóbb 77 dollárba (27 ezer forint) került, míg mostanában csak egyet (350 forint) ért – írta meg a hírről szintén beszámoló Bors Online.

A perben többek közt azzal vádolják a világsztárt, hogy népszerűségét kihasználva megtévesztően mutatta be a kriptovalutákkal és az NFT-kkel való kereskedelmet a befektetőknek – akik nagy részben a rajongói voltak –, valamint hozzájárult, hogy márkanevét a Binance termékeinek reklámozására használják. A felperesek emellett azt is kifogásolják, hogy az ötszörös aranylabdás labdarúgó nem hozta nyilvánosságra, hogy mekkora összeget kapott ezért a Binance-tól. Ez szembemegy az amerikai törvényekkel.

A vád szerint mind Ronaldo, mind a Binance tisztában volt azzal, hogy olyan fogyasztókat céloznak meg, akik nincsenek tisztában a kriptovaluta-piac sajátosságaival. 

Nem Ronaldo az egyetlen híresség, aki hasonló bajba keveredett: tavaly az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet egymillió dollárra bírságolta meg Kim Kardashiant egy hasonló ügy miatt. A CNN szerint Ronaldót csoportos kereset keretein belül perelik, az összeg pedig meghaladhatja az egymilliárd dollárt. 

Ronaldo egyébként épp a minap tett közzé egy Binance-reklámot az X közösségi oldalon.

A Binance-szal készülünk valamire

– írta tömören. 

 

Borítókép: Cristiano Ronaldo a Binance egyik reklámjában (Forrás: X/Binance)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.