Dmitro Kuleba: Kijev elvégezte házi feladatát a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez

Ukrajna elvégezte házi feladatát az európai uniós csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez, minden ellentetés állítás téves – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Brüsszelben hétfőn.

Forrás: MTI2023. 12. 11. 13:27
KULEBA, Dmitro; BRUINS SLOT, Hanke
Kijev, 2023. december 5. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Hanke Bruins Slot holland külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón Kijevben 2023. december 5-én. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EU-tagországok külügyminisztereinek tanácskozását megelőzően, újságíróknak nyilatkozva Kuleba közölte, mivel Kijev elvégezte az elvárt feladatokat, a viszonosság elve alapján és a partnerség jegyében azt várja, hogy az EU elismerje az ukrán erőfeszítéseket.

Szavai szerint pusztító lenne, ha az EU-tagországok vezetői nem adnának zöld jelzést országának a tagsági tárgyalások megkezdéséhez.

– Nem tudom elképzelni, nem is akarok beszélni arról, hogy milyen pusztító következményekkel jár az, ha az Európai Tanács nem hozza meg ezt a döntést – fogalmazott Kuleba, majd hozzátette: ha nem születik pozitív döntés a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, az azt az üzenetet hordozza, hogy az Európai Unió nem tartja be az ígéreteit.

Kijelentette: nem támasztják alá tények azt az állítást, amely szerint Ukrajna nem tesz eleget a korrupció elleni fellépés területén. Az Európai Bizottság számos jelentésben közölte, hogy Ukrajna nagy lépéseket tett ezen a területen, ugyanis a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges négy, az Európai Unió részéről megkövetelt törvényt elfogadta. 

Ennek a Magyarország által folyamatosan hangoztatott aggodalmakat el kell oszlatnia

– húzta alá. Kérdésre válaszolva azt mondta: Ukrajna megváltoztatta a kisebbségi nyelvhasználatot és oktatást érintő jogszabályait is olyan módon, ahogyan azt Magyarország kívánta. Ezt a tényt tiszteletben kell tartani.

Nagyon nehéz megérteni tehát, honnan jön Magyarország bővítéssel szembeni ellenállása. A nemzeti kisebbségeket érintően ugyanis Ukrajna mindazt megtette, amit Magyarország kért. Ha minden feladatunkat elvégeztük, tisztázni kell, miért áll ellen továbbra is Magyarország

– zárta gondolatait az ukrán külügyminiszter. 

Katonai és politikai támogatás Kijevnek?

Krisjanis Karins lett külügyminiszter arról beszélt, hogy az Európai Uniónak a katonai mellett politikai támogatást is nyújtania kell Kijevnek. Utóbbinak azt kell jelentenie, hogy az Európai Unió teljesen kitárja kapuját, és megkezdi a csatlakozásról szóló tárgyalásokat Ukrajnával – mondta.

Kijelentette: az ukrajnai támogatás tekintetétben Magyarország álláspontja „kihívást jelent” az EU-nak, és aláhúzza az uniós egyhangú döntéshozatalról folytatott diskurzus fontosságát.

Az Európai Uniótól keletre nincs többé senkiföldje. Az a terület vagy az Európai Unió, vagy az orosz érdekszféra része

– tette hozzá a lett külügyminiszter. Elina Valtonen finn külügyminiszter sajnálatosnak nevezte az ukrán támogatásokkal szembeni magyar álláspontot, és azt mondta, Kijev végsőkig tartó segítése nemcsak a megtámadott ország, hanem az Európai Unió érdeke is.

Borítókép: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.