Egész Európát megrázta a prágai ámokfutás

Sorra fejezik ki részvétüket az európai politikusok.

2023. 12. 21. 19:59
null
A young woman with a first aid thermal blanket looks on, in the area near the Charles University in central Prague, on December 21, 2023. A gunman killed 10 people and wounded dozens of others at a Prague university on December 21, 2023, before the police "eliminated" him, authorities said. (Photo by Fotó: AFP/Michal CIZEK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halálos lövöldözés történt Prágában csütörtökön. Ahogy arról lapunk is beszámolt, a prágai Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karán kezdett lövöldözni egy fiatal, legkevesebb 15 embert megölve és 24 embert megsebesítve. A támadó – az első hírek szerint – magával is végzett.

Az európai közvéleményt megdöbbentette az eset, 

Európa országainak vezető politikusai sorra fejezik ki részvétüket Csehország és az elhunytak hozzátartozói felé. 

Petr Pavel cseh elnök a közösségi oldalán azt írta, megdöbbentik a Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karán történt események. „Mély sajnálatomat és őszinte részvétemet szeretném kifejezni a lövöldözés áldozatai családjának és hozzátartozóinak. Szeretnék köszönetet mondani a polgároknak a biztonsági erők utasításainak tiszteletben tartásáért és a maximális együttműködésért” – írta. 

Részvétét fejezte ki Emmanuel Macron francia elnök is, aki X-bejegyzésében úgy fogalmazott, felkavaró érzései támadtak a hír hallatán, és szolidaritását fejezte ki. 

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes a prágai vérengzéssel kapcsolatos híreket drámainak nevezte. Mint írta:

Imádkozzunk az áldozatokért, és reméljük, hogy a halálos áldozatok száma nem fog súlyosbodni. Szívből jövő együttérzésünket fejezzük ki a Cseh Köztársaság minden lakosának, és megismételjük, hogy a terrorizmus minden formáját teljes mértékben megvetjük, ha és de nélkül.

Nancy Feaser német belügyminiszter megdöbbentőnek nevezte a híreket. És azt írta: „Szolidaritásunkat és együttérzésünket fejezzük ki cseh szomszédaink és barátaink felé ebben a nehéz órában.”

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is részvétét fejezte ki. Mint fogalmazott:

Megdöbbentett a ma, Prágában több ember életét követelő lövöldözés erőszakossága. 

Borítókép: Fiatal lány a lövöldözés helyszínén (Fotó: AFP/Michal Cizek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.