Folyamatosak a tüntetések Lengyelországban Tuskék döntése után + videók

Az utcán és a közmédia székházában is tüntetések zajlanak, már sérült is van.

2023. 12. 21. 19:09
TUSK, Donald; SIENKIEWICZ, Bartlomiej
Varsó, 2023. december 21. A korábbi kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) támogatói tüntetnek a lengyel közszolgálati televízió, a TVP varsói székháza elõtt 2023. december 20-án. Bartlomiej Sienkiewicz, az új lengyel kormány kulturális és örökségvédelmi minisztere december 20-án felmentette a közszolgálati televízió és rádió, valamint a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóit, és új felügyelõtanácsokat alakított ki a közmédiában. Donald Tusk baloldali kormányfõt és kabinetét december 13-án iktatták be. MTI/AP/Czarek Sokolowski Fotó: Czarek Sokolowski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) támogatói tüntettek a lengyel közszolgálati televízió, a TVP varsói székháza előtt szerda este. Bartlomiej Sienkiewicz, az új lengyel kormány kulturális és örökségvédelmi minisztere december 20-án felmentette a közszolgálati televízió és rádió, valamint a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóit, és új felügyelőtanácsokat alakított ki a közmédiában. Jaroslaw Kaczyinski, a PiS vezetője a tiltakozók között állt és még kedden kijelentette

Nincs demokrácia médiapluralizmus vagy erős kormányellenes média nélkül, Lengyelországban pedig ezek a közmédia.

Hozzátette, hogy a PiS politikusai váltakozó műszakban folytatják a tiltakozást.

Lapunk is megírta azóta, hogy alkotmányt sértett a közmédia ügyében intézkedő lengyel miniszter Andrzej Duda lengyel elnök szerint.

Zbigniew Bogucki, a Szejm képviselője posztolt egy videót, amiben arról beszél több képviselőtársával együtt, hogy már a második éjszakát töltötték a TVP épületében, és arra hívják fel a figyelmet, hogy „ezek a változtatások teljesen illegálisak, brutálisan sértik a törvényt és az alkotmányt, és törvénytelen, erőszakos, antidemokratikus akciók.”

Rengeteg ember vonult az utcákra is tüntetni Donald Tuskék döntése ellen, amellyel gyakorlatilag felszámolta a lengyel közmédiát.

A tüntetők között politikusok is az utcán demonstráltak.

Beszédeket is mondtak lengyel politikusok a tömegben.

Marcin Horala, a PiS képviselője is közzétett az X-en egy felvételt, ahogy Tuskék legitimációval nem rendelkező „erős embereket” küldtek a TVP székházába. Az incidens során egy PiS-es képviselő is megsérült.

A legfrissebb felvételeken pedig látszik, hogy a közmédia munkatársai csak úgy léphetnek be a munkahelyükre, ha a rendőrség ellenőrizte őket.

Borítókép: A korábbi kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) támogatói tüntetnek a lengyel közszolgálati televízió, a TVP varsói székháza előtt 2023. december 20-án (Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.