Háborús bűnökkel vádolja Greta Thunberg Izraelt

Az aktivista a megbocsáthatatlan erőszak megszüntetésére szólított fel.

Forrás: Politico2023. 12. 05. 12:49
THUNBERG, Greta
New York, 2019. szeptember 23. Greta Thunberg svéd környezetvédõ aktivista felszólal az ENSZ klímacsúcsán a világszervezet New York-i székházában 2019. szeptember 23-án. MTI/EPA/Justin Lane Fotó: Justin Lane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Greta Thunberg, az ismert klímaaktivista nemrégiben megjelent véleménycikkében nem zárkózott el attól, hogy belemerüljön az izraeli–palesztin konfliktus összetett kérdéseibe. Izraelt háborús bűnökkel és népirtással vádolva a Gázai övezetben, az aktivista a megbocsáthatatlan erőszak megszüntetésére szólított fel. Ez a merész kijelentés új vitahullámot indított el a folyamatban lévő konfliktus körül. Thunberg, aki hangos szószólója a különböző társadalmi igazságossági ügyeknek, azt állította:

A Hamász izraeli civilek ellen elkövetett szörnyű gyilkosságai semmilyen módon nem legitimálhatják Izrael folyamatos háborús bűntetteit.

Szavai visszhangozzák azt az érzést, amely hangsúlyozza a konfliktus különböző szereplőinek tettei közötti különbségtétel fontosságát – írja a Politico.

A Fridays for Future Sweden csoport tagjaival közösen írt véleménycikkében Thunberg nem korlátozta kritikáját kizárólag Izraelre. Kitért Svédország részvételére is, rámutatva az izraeli fegyvergyártó cégekkel való állítólagos katonai együttműködésre. Thunberg szerint ez az együttműködés Svédországot bűnrészessé teszi.

Ennek a megbocsáthatatlan erőszaknak a megszüntetését követelni alapvető emberiességi kérdés, és felszólítunk mindenkit, aki csak teheti, hogy tegye ezt meg

 – sürgetett Thunberg.

A véleménycikk ugyanakkor felhívja a figyelmet az antiszemita és iszlámellenes cselekmények aggasztó mértékű növekedésére világszerte, így Svédországban is.

Borítókép: Greta Thunberg svéd környezetvédő aktivista (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.