Így lesz a kocsmárosból lovag – mesebeli történet a szigetországból

Tim Martin Boris Johnson jó barátja.

2023. 12. 28. 18:04
null
Conservative leadership contender Boris Johnson (L) pulls a pint of Windsor & Eton brewery's "Knight of the Garter" beer as he talks with JD Wetherspoon chairman Tim Martin during his visit to their Metropolitan Bar in London, on July 10, 2019. (Photo by HENRY NICHOLLS / POOL / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lovagi címet kap a brexitpárti kocsmamágnás, Tim Martin. A jelentések szerint a Wetherspoons szókimondó alapítóját és főnökét az üzleti életnek nyújtott szolgáltatásokért jelölték.

Martin a láncot 1979-ben az észak-londoni Muswell Hillben található egyetlen pubból az ország egyik legnagyobb kocsmacégévé fejlesztette, 875 telephellyel az Egyesült Királyságban. A brexit egyik legjelentősebb támogatója volt, és rendszeresen láthatták az EU-ból való kilépésért kampányoló Boris Johnson mellett – írja a The Independent brit napilap.

Tim Martin 2016. június 14-én (Fotó: Ben Stansall/AFP)

Martin a keményvonalasok közé tartozott a brexittel kapcsolatban. A 2019-es feszült tárgyalások közepette a megállapodás nélküli opciót támogatta. Érvelése szerint az EU egyre kevésbé demokratikus, miközben egyre szorosabb unióra törekszik. Úgy vélte, ezzel az EU elfojtja a gazdasági növekedést.

Júniusban arra a kérdésre, hogy megbánta-e a népszavazást, Martin nemleges választ adott.

Megbántam-e valamit? Nem, szerintem az emberiség túléléséhez szükségünk van a demokráciára. Kínában is szükségünk van demokráciára. Szükségünk van a demokráciára Oroszországban, különösen a nukleáris korszakban.

– tette hozzá.

A brit vállalkozó Brüsszelt is kritizálta. Úgy fogalmazott: az EU-val az a baja, hogy az elnököt nem általános választójog alapján választják meg, az EP-képviselők nem kezdeményezhetnek törvényeket. Szavai szerint az Európai Bíróság ugyanakkor nem tartozik elszámolással a parlamentnek.

Tim Martin híressé vált és a címlapokra került akkor is, amikor ígéretet tett arra, hogy kocsmáiban „hihetetlenül alacsonyra” csökkenti az alkohol árát, ha Johnsonnak 2019 októberéig sikerül kilépnie az EU-ból. De ellenszenvet és vitát is kiváltottak a mondatai az elmúlt években. Egyebek mellett azt javasolta, hogy a mintegy negyvenezer alkalmazottja menjen a Tescóba dolgozni a koronavírus-járvány miatti jövőjükkel kapcsolatos bizonytalanság közepette. A Covid–19 kezdeti napjaiban Martin ugyanis jelezte, hogy a vállalat nem fizeti tovább a nem dolgozó munkásait, miután az Egyesült Királyságban bezárták a kocsmákat a vírus terjedésének megállítása érdekében.

Ehelyett azt mondta, hogy a szupermarketek vesznek fel munkaerőt – és sok szerencsét kívánt a dolgozóinak.

Borítókép: Boris Johnson megiszik egy korsó  sört, miközben Tim Martinnal beszélget 2019. július 10-én (Fotó: AFP/Henry Nicholls) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.