Itt törhet ki a következő háború

Senki nem fenyegetheti Venezuelát! – jelentette ki Nicolás Maduro elnök.

Forrás: MTI2023. 12. 29. 12:05
MADURO MOROS, Nicolás; ALI, Irfaan
Kingstown, 2023. december 15. A venezuelai elnöki hivatal, a Miraflores-palota sajtóosztályának felvételén Nicolás Maduro venezuelai elnök (j) és Irfaan Ali guyanai elnök kezet fog az Essequibo terület feletti határvita rendezésére irányuló találkozójukon Saint Vincent és Grenadine-szigetek fõvárosában, Kingstownban 2023. december 14-én. Maduro és Ali az erõszakmentes megoldáskeresésrõl állapodott meg a találkozón, amelyen több közép- és dél-amerikai ország, valamint nemzetközi és regionális szervezet magasrangú tisztségviselõje is részt vett. A tárgyalások következõ fordulóját három hónapon belül tartják Brazíliában. MTI/EPA/Venezuelai elnöki hivatal sajtóosztálya Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nicolás Maduro venezuelai elnök összevont hadgyakorlat megtartását rendelte el csütörtökön a venezuelai fegyveres erők számára a Guayanához közeli keleti tengerpart mentén, mert az Egyesült Királyság hadihajót küldött a dél-amerikai országgal határvitában álló szomszédos ország felségvizeire. Országosan sugárzott beszédében Maduro közölte, hogy a légi és a haditengerészeti erők állományához tartozó csaknem hatezer venezuelai katona vesz részt a közös műveletek végrehajtásában a guyanai határ közelében.

Kijelentette továbbá, hogy a Trent nevű brit hadihajó várható érkezése sérti a dél-amerikai országok között nemrégiben létrejött megállapodást, és elfogadhatatlan fenyegetést jelent Latin-Amerika bármelyik szuverén országára nézve.

„Hiszünk a diplomáciában, a párbeszédben és a békében, de senki sem fenyegetheti Venezuelát” – mondta Maduro, provokációnak nevezve a brit hadihajó Guayanába küldését.

Guyanai tisztségviselők országuk védelmi képességeinek javítását célzó lépésnek nevezték a közelmúltban többnyire kábítószer-kereskedők elfogására alkalmazott brit hadihajó érkezését, és Bharrat Jagdeo guyanai alelnök kijelentette: sem a Trent fogadása, sem Guyana más, jövőbeli lépése nem fenyegeti Venezuela biztonságát. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma azt közölte, hogy a hajó közös műveleteket hajt végre a guyanai védelmi erőkkel. A nyolcszázezer lakosú országnak kis hadserege van, amely háromezer katonából, kétszáz tengerészből és négy kis járőrhajóból, úgynevezett barrakudákból áll.

Venezuela jelenleg határvitában áll szomszédjával a magáénak tekintett, ám több mint egy évszázada Guyanához tartozó, olajban gazdag Essequibo régió miatt.

Maduro és Irfaan Ali guyanai elnök két héttel ezelőtt Saint Vincent és Grenadine szigetek fővárosában, Kingstownban tartott találkozójukon arról állapodott meg, hogy a Florida-méretű, ám ritkán lakott terület feletti határvita rendezésére nem alkalmaznak erőszakot, és nem fokozzák a feszültséget a régióban. Ezt megelőzően – december elején – Caracas népszavazást tartott a régió Venezuelához történő csatolásáról, amelyen a szavazók többsége az elcsatolás mellett döntött és elutasította a határvita ügyében eljáró Nemzetközi Bíróság (ICJ) joghatóságát. Maduro akkor az olajkitermelés megkezdésével fenyegette meg Guyanát, amelynek kormánya erre reagálva leszögezte: határai nem képezik vita tárgyát.

Borítókép: A venezuelai elnöki hivatal, a Miraflores-palota sajtóosztályának felvételén Nicolás Maduro venezuelai elnök (j) és Irfaan Ali guyanai elnök kezet fog az Essequibo terület feletti határvita rendezésére irányuló találkozójukon Saint Vincent és Grenadine-szigetek fővárosában, Kingstownban 2023. december 14-én (Fotó: MTI/EPA/Venezuelai elnöki hivatal sajtóosztálya)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.