Katari emír: Az ENSZ BT-nek el kell érnie, hogy Izrael visszatérjen a tárgyalóasztalhoz

Doha mindent elkövet annak érdekében, hogy újabb fegyvernyugvást érjen el.

Forrás: MTI2023. 12. 05. 12:55
Izrael, 2023. december 2. Izraeli légitámadás a Gázai övezet északi részén Dél-Izraelbõl nézve 2023. december 2-án. MTI/AP/Leo Correa Fotó: Leo Correa
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katari emír kedden felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT), tegyen meg mindent annak érdekében, hogy Izrael újrakezdje a tűzszüneti tárgyalásokat a gázai háborúval kapcsolatban.

A nemzetközi közösség szégyene, hogy már csaknem két hónapja folytatódnak ezek a rettenetes bűncselekmények, beleértve a civilek, köztük nők és gyerekek szándékos és szisztematikus lemészárlását

– fogalmazott  az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) dohai ülésén megnyitóbeszédében Tamím bin Hamad Ál Száni. Izraelnek meg kell értenie, hogy a megszállás idejének vége – szögezte le. Hangsúlyozta azt is, hogy bár Doha mindent elkövet annak érdekében, hogy újabb fegyvernyugvást érjen el, továbbá, hogy a fegyvernyugvások nem jelentenek alternatívát, teljes körű tűzszünetre van szükség.

Izrael november 22-én kötött négynapos tűzszüneti megállapodást a Gázai övezetet uraló Hamásszal, az egyezmény pedig kitért az övezetben fogva tartott túszok elengedésére is. Jóllehet a megállapodást meghosszabbították, a hosszabbítás lejártával a harcok kiújultak.

A Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, ahol mintegy 1200 embert, többnyire civileket gyilkoltak meg, mintegy háromezret megsebesítettek, és körülbelül 240 embert elraboltak. Azóta 110 túszt már szabadon engedtek, közülük 105-öt – többnyire nőket és kiskorúakat – a csütörtökön véget ért egyhetes tűzszünet alatt. Izrael a tűzszünet alatti fogolycsere-megállapodás értelmében 240 palesztin foglyot engedett el izraeli börtönökből.

A Hamász a múlt héten bejelentette, nem hajlandó a harcok beszüntetéséig további fogolycseréről tárgyalni, míg Izrael leszögezte: a Hamász megsemmisítéséig nem állnak le a Gázai övezet elleni offenzívával.

Az iszlamisták több magas rangú tisztségviselője él Katarban, a dohai kormány pedig – Egyiptom és az Egyesült Államok mellett – a háború kitörése óta igyekszik előmozdítani a tűzszünetet.

Borítókép: Izraeli légitámadás a Gázai övezet északi részén Dél-Izraelből nézve 2023. december 2-án (Fotó: MTI/AP/Leo Correa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.