Kijátsszák az olasz törvényeket a migránsmentő szervezetek + videó

Bővíti flottáját a Földközi-tengeren egyik legaktívabb német szervezet.

2023. 12. 19. 18:15
null
Lampedusa, 2023. november 21. Európába igyekvõ mintegy 400 illegális bevándorlóval a fedélzetén érkezik egy halászhajó Lampedusa szigetének kikötõjébe 2023. november 20-án. A hajót az olasz parti õrség egyik õrhajója kísérte a kikötõbe. MTI/EPA/ANSA/Elio Desiderio Fotó: Elio Desiderio
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövőben is folytatódnak a mentési munkálatok a Földközi-tengeren, hiába vette fel a harcot a Giorgia Meloni vezette kormány a civil szervezetekkel. Német támogatásból újabb mentőhajó evezhet ki a tengerre, hogy segítse a hajótöröttek mentését, illetve a bevándorlók könnyített partra szállítását. Berlin és Róma között az elmúlt hónapokban több alkalommal is diplomáciai konfliktus robbant ki, amiért a német civil hajók Itáliába szállították a fedélzetükre vett illegális bevándorlókat.

Nagy felháborodást váltott ki, hogy az olasz kormány szigorításai ellenére szeptemberben a német kormány komoly pénzadomány juttatását hagyta jóvá mentési műveleteket végrehajtó civil szervezetek részére.

A legfrissebb sajtóhírek szerint a földközi-tengeri mentőflotta újabb hajóval bővül. Ez alakommal egy motorcsónakot bocsátanak vízre a civil szervezetek, mely gyorsan és hatékonyan tudja szárazföldre segíteni az Itáliába tartó illegális bevándorlókat, vagy beavatkozni a mentési műveletek során. Az új vízi járművet német adományokból vásárolták, melyet egy olasz alapítású civil szervezetnek, a Maldusának juttattak el, a további diplomáciai feszültségek elkerülése érdekében. A mentési és szállítási misszióval foglalkozó Maldusa szervezet valójában kulturális központként van bejegyezve, Lampedusán és Palermóban tevékenykedik.

A német civil szervezetek számára stratégiai jelentőségű egy gyors és könnyen hozzáférhető motorcsónak Lampedusa szigetén, mely ráadásul olasz felségjelzéssel bír.

A hírt a United4Rescus németországi székhelyű civil szervezet tette közzé. Sajtókommentek szerint az újabb mentő motorcsónak vízre bocsátásával a németek valójában a Piantedosi nevéhez köthető rendeletet kerülik ki, mivel az olasz felségjelzésű hajókat nagyobb mozgási szabadság illeti meg, mint az idegen felségjelzésű hajókat. Az olasz belügyminisztérium hivatalos adatai alapján az év eleje óta 153 ezer illegális bevándorló érkezett Itáliába.

Az olasz belügyminiszter, Matteo Piantedosi az Il Tempo napilapnak adott interjúban úgy nyilatkozott, az idei, rendkívüli migrációs nyomás ellenére sikeres volt a Tunéziával kötött szövetség. Az együttműködésnek köszönhetően az év eleje óta 84 ezer illegális bevándorlót fordítottak vissza az észak-afrikai partszakaszon, és 36 embercsempészbandát tartóztattattak le. Az elmúlt három hónapban jelentősen csökkent az indulások száma és abban bizakodnak, hogy ez a trend folytatódik jövőre is. Pientedosi arra is kitért, hogy az olasz kormány tervei szerint jövő tavasztól Albánia területén helyezik el a tengeren keresztül érkező migránsokat mindaddig, amíg menekültstátusuk elbírálásra nem kerül. Itália így oldja majd meg, hogy az unió területén kívül helyezze el az Európába tartó illegális bevándorló tömegeket. 

Borítókép: Európába igyekvő mintegy 400 illegális bevándorlóval a fedélzetén érkezik egy halászhajó Lampedusa szigetének kikötőjébe 2023. november 20-án (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Elio Desiderio)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.