Konstruktív tárgyaláson vannak túl az EU vezetői Pekingben

A várakozásokkal ellentétben pozitív hangulatban telt Ursula von der Leyen és Charles Michel tárgyalása Hszi Csin-pinggel.

2023. 12. 07. 11:47
HSZI Csin-ping; VON DER LEYEN, Ursula; MICHEL, Charles
Peking, 2023. december 7. A Hszinhua kína hírügynökség felvételén Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Hszi Csin-ping kínai államfõ és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b-j) a tárgyalásuk elõtt a pekingi Tiaojütaj állami vendégházban 2023. december 7-én. MTI/AP/Hszinhua Fotó: Huang Csing-ven
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína támogatja a kapcsolatok fejlődését és a magas szintű nyitást, az Európai Uniót pedig kulcsfontosságú kereskedelmi és technológiai partnerének tekinti – fogalmazott Hszi Csin-ping Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével folytatott tárgyalásán csütörtökön Pekingben. A South China Morning Post hongkongi angol nyelvű hírportál szerint annak ellenére, hogy a találkozót megelőzően fagyos hangulatra számítottak a felek, szakértők és a média egyaránt, sokkal pozitívabban zajlott a tárgyalás, mint azt gondolták. 

Az európai és kínai gazdasági jelentős mértékben kiegészíti egymást. Minkét félnek nagyobb erőfeszítéseket kell tennie annak érdekében, hogy mélyebb és szélesebb körű együttműködés révén szorosabbra fűzzük a kötelékeket

– hangsúlyozta a kínai elnök. Hszi Csin-ping szerint a feleknek elő kell mozdítaniuk a hagyományos iparok korszerűsítését és a feltörekvő iparágak fejlesztését, új együttműködési modelleket kell létrehozniuk, és új növekedési területekre kell koncentrálniuk. Hozzátette, csak Kína és az Európai Unió partnerségével lehetséges helyrehozni és fenntartnai az ipari és ellátási láncokat. A kínai államfő rámutatott: Peking és Brüsszel kapcsolata kiemelt fontosságú a világ békéjének, stabilitásának és jólétének biztosítására. 

Az európai vezetők a kínai külügyminisztérium közleménye szerint várakozással tekintenek egy következetesen stabil, kiszámítható és fenntartható kapcsolat kialakítása elé Kínával. 

Reményüket fejezték azzal kapcsolatban, hogy folytatódik az együttműködés és párbeszéd olyan területeken, mint a zöld- és digitális gazdaság, valamint az ellátási láncok fenntartása. 

Továbbá partnerséget ajánlottak olyan kérdésekben, mint az éghajlatváltozás és a mesterséges intelligencia alkalmazása és szabályozása. 

Von der Leyen X közösségi platformon közzé tett bejegyzése szerint a vezetők egyetértettek abban, hogy közös érdekük a kiegyensúlyozott kereskedelmi kapcsolatok.

Borítókép: A Hszinhua kína hírügynökség felvételén Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Hszi Csin-ping kínai államfő és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b–j) a tárgyalásuk elõtt a pekingi Tiaojütaj állami vendégházban 2023. december 7-én (Fotó: MTI/AP/Hszinhua)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.