Megkerüli vezérkari főnökét Zelenszkij

A vita főleg az ukrán ellentámadás megkezdése után mérgesedett el.

2023. 12. 04. 21:39
ZELENSZKIJ, Volodimir
Donyeck, 2023. szeptember 5. Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) katonákkal beszél a Donyeck megyei látogatása során 2023. szeptember 4-én. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valerij Zaluzsnij ukrán vezérkari főnököt megkerülve az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij is ad parancsokat az ukrán haderőnek, így a vezérkari főnök nem is tudja a teljes hadsereget irányítani, írja a Világgazdaság.

Egyes információk szerint olyan, mintha két hadsereg lenne Ukrajnában, az egyik a jó, amit Zelenszkij és a köre irányítanak, és a másik, amit pedig a vezérkari főnök irányít. Ez borzasztóan demotiváló, emellett rengeteg információ elvész és nehézkessé teszi a mozgást, a sereg irányítását.

Zelenszkij többek között a szárazföldi csapatokat irányító Alekszander Szirszkivel és a légierő parancsnokával, Nikola Olescsukkal alakított ki párhuzamos kommunikációs vonalakat. 

Kétségtelen, hogy a közvetlen kommunikáció gyorsabb döntéseket tesz lehetővé, a koordinációt zavarja a parancsnoki lánc lépcsőinek az átugrása.

Zelenszkij és Zaluzsnij vitájára utal az is, hogy menesztették a vezérkari főnökhöz közel álló Horenkót, aki a különleges alakulatokat irányította, valamint az egészségügyi csapatok élén álló Osztasenkót.

Az elnök és a vezérkari főnök közötti vita főleg az ukrán ellentámadás megkezdése után vált erőssé, amit az sem segített, hogy Zaluzsnij egy interjúban elmondta, hogy patthelyzet alakult ki a fronton.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.