Németország nem adja ki Ukrajnának a menekülteket

Kijev újabb százezreket sorozna be, külföldről is hazahívnák a férfiakat. Németország nem adja ki a menekülteket.

2023. 12. 22. 15:59
Borítókép: menekültek (Fotó: Kurucz Árpád)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország bejelentette, hogy nem adja ki az ukrán menekülteket a nagyszabású ukrajnai mozgósítás miatt. A döntést Marco Bushmann, a német szövetségi igazságügyi minisztérium vezetője hozta nyilvánosságra.

Nem fog megtörténni, hogy embereket akaratuk ellenére katonai szolgálatra kényszerítsünk

– idézte Marco Bushmannt a Tagesspiegel című német lap, hívja fel rá a figyelmet a The Voice of Europe hírportál. 

Amellett, hogy a német hatóságok elutasították az ukrán állampolgárok mozgósítás céljából történő kiadatását, kifejezték azon szándékukat, hogy a Németországban élő ukránokat a lehető legnagyobb mértékben integrálják a helyi társadalomba és a munkaerőpiacra. 

Németország nem kényszeríti rá az ukránokra a katonai szolgálatot
Fotó: Maria Senovilla

Németország döntése válasz volt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrégiben tett nyilatkozatára, amelyet december 19-én tartott sajtótájékoztatóján tett, amikor bejelentette egy újabb nagyszabású mozgósítás szükségességét. Zelenszkij arról számolt be, hogy 

Ukrajna fegyveres erőinek vezérkara további 450-500 ezer ember mozgósítását kérte. 

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter a napokban szólította fel a külföldön élő 25 és 60 év közötti ukrán férfiakat, hogy önként csatlakozzanak a Kijevet megszálló orosz erők elleni harchoz.

Azokkal kapcsolatban, akik nem jelentkeznek önként, tárgyalások folynak. Umerov hangsúlyozza a haza szolgálatának fontosságát, és ezt megtiszteltetésnek tartja. 

A kényes mozgósítási kérdésről egyébként a legfelsőbb katonatisztek és a kormány között folyik vita. Mivel a becslések szerint 650 000 katonaköteles korú ukrán férfi hagyta el az országot, Ukrajnának kihívást jelent, hogy az Oroszországgal vívott kimerítő háború közepette stabilan fenntartsa a csapatok beáramlását.

Ahogy arról lapunk beszámolt, az ukrán védelmi minisztérium Hírszerzési Főigazgatóságának vezetője, Kirill Budanov egy interjúban azt mondta, hogy a kényszermozgósítást nem lehet elkerülni. „Mindenki, aki harcolni akart, eljött a háború első hat hónapjában. Objektív okokból kevesen maradtak. Ez tény, ezt meg kell érteni és el kell ismerni. Nincs olyan sok ember, aki bármit is csinálni akarna. Lesznek veszteségek, és ezt a számot folyamatosan fenn kell tartani” – fogalmazott.

Budanov ugyanakkor azt is bevallotta, hogy 

az emberek megpróbálnak elmenekülni a sorozás elől, akiket pedig sikerül elkapni és erőszakkal a frontra küldeni, azoknak „nulla” hasznuk van ott.

Borítókép: Ukrajnából menekülők (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.