Olaszország hátat fordít Kínának

Róma nem hosszabbítja meg a 2019-ben megkötött megállapodást.

Forrás: Bloomberg2023. 12. 06. 13:50
Ursula Von Der Leyen - Giorgia Meloni meet in Lampedusa Island
Ursula Von Der Leyen-Giorgia Meloni meet in Lampedusa Island Fotó: VALERIA FERRARO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz kormány közölte Pekinggel, hogy ki fog lépni az Egy övezet, egy út kezdeményezésből (BRI) – közölte a Bloomberg üzleti hírportál Antonio Tajani olasz külügyminiszterre hivatkozva. A cikk szerint a projekt nem hozta meg a várt kedvező hatást Olaszországnak, éppen ezért már nem élvez prioritást. Tajani arról is beszélt, hogy azok az államok, melyek nem részesei a BRI-nek, jobb eredményeket értek el, mint Róma. 

2019-ben Olaszország lett az egyetlen állam a világ legfejlettebb országait tömörítő G7-csoportból, amely csatlakozott a BRI-hez. A dél-európai ország így Magyarország mellett a második uniós tagállammá vált, ami részese lett a kínai, főként infrastrukturális beruházásokat magába foglaló projektnek. 

A négy évvel ezelőtt köttetett megállapodás hatálya jövő év márciusában jár le, az olasz kormánynak pedig 2023 végéig kell döntenie arról, hogy folytatják-e az együttműködést Pekinggel vagy sem. 

Tajani közlése szerint ugyanakkor Róma a bilaterális kapcsolatok további erősítésére törekszik a két ország között. 

 

Borítókép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Valeria Ferraro) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.