Orosz–ukrán háború: nagy előnyben az orosz csapatok

Orosz csapatok elfoglalták a donyecki Marjinka várost, ezzel jelentősen hátrébb szorítva az ukrán tüzérséget Donyeck várostól, ami lehetővé teszi utóbbi hatékonyabb védelmét – közölte hétfőn Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Vlagyimir Putyin orosz elnöknek tett jelentésben.

2023. 12. 25. 19:22
SOJGU, Szergej; PUTYIN, Vlagyimir
Szentpétervár, 2023. december 25. Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) Szergej Sojgu védelmi minisztert hallgatja, miután az Admiral Golovko fregatt ünnepélyesen csatlakozott az orosz Északi Flottához a szentpétervári Szevernaja Verf hajógyárban 2023. december 25-én. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszej Danyicsev Fotó: Alekszej Danyicsev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A védelmi tárca vezetője hangsúlyozta, hogy Marjinka elfoglalása csökkenti az ukrán erők védelmi képességeit, míg az orosz csapatoknak további cselekvési lehetőségeket nyit meg ezen a fronton.

Ami kevésbé sem lényegtelen, hogy sikerült jelentősen hátrébb, nyugat felé szorítani az ukrán tüzérség vonalát Donyecktől, és ez lehetővé teszi, hogy hatékonyabban megvédjük az utóbbit

 – mondta Sojgu.
A védelmi miniszter szerint az ukrán hadsereg az utóbbi kilenc évben igazi erődítménnyé változtatta a Donyecktől mindössze öt kilométerre délnyugatra található várost, föld alatti járatokat épített ki alatta. 

Gyakorlatilag minden utcában jól megerősített, illetve légi- és tüzérségi csapásoktól megfelelően védett tüzérségi állásokat, bunkereket és föld alatti alagutak bonyolult hálózatát építették ki. Köszönhetően katonáink elszántságának, az erődítményt bevettük

 – tette hozzá. Az ukrán hadsereg tagadta az orosz bejelentést. Olekszandr Stupun ukrán katonai szóvivő úgy fogalmazott, hogy „nem helytálló Marjinka elfoglalásáról beszélni”. „Erőink a városban vannak” – tette hozzá.
 

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, aki a nap folyamán Szentpéterváron tett látogatást, kijelentette, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök lassan kezdi belátni a politikai rendezés szükségességét.

 

Úgy vélem, itt a lehetőség [arra, hogy 2024-ben megoldást találjunk az ukrajnai konfliktusra]. Szorosabban együtt fogunk működni a kijevi vezetéssel, hogy megértsék, ez az egyetlen esélyük. Ha nem élnek vele, akkor teljes összeomlás lesz 

– mondta Lukasenka.
 

Mára ez [a felismerés] a politikusokat is elérte. A katonák mindig igyekeznek nyomást gyakorolni [rájuk], mert ők látják a helyzetet. A nyomás nagyon erős. Önök Zelenszkij sajtótájékoztatói alapján bizonyára észrevették, hogy ő is elkezdte ezt megérteni

 – fűzte hozzá a fehérorosz elnök.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök Szergej Sojgu védelmi minisztert hallgatja (fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszej Danyicsev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.