Tovább szárnyal a német jobboldal

A közlekedési lámpának csúfolt német kormánykoalíció válságba csúszó tehetetlensége és a polgárok elégedetlensége tovább erősíti a jobboldalt Németországban. A Forsa közvélemény-kutató intézet vezetője, Manfred Güllner is felhívta a figyelmet erre a tendenciára.

2023. 12. 20. 17:43
Berlin, 2022. október 8. A német ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt felhívására tüntetnek az energiabiztonságért és az infláció ellen a parlament berlini épülete, a Reichstag előtt 2022. október 8-án. A feliratok jelentése: az országunk az első. MTI/EPA/Hannibal Hanschke Fotó: Hannibal Hanschke
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Politikailag viharos év volt ez Németországban, ami az Alternatíva Németországért (AfD) pártnak kedvezett. Miközben a szociáldemokrata-zöld-liberális kormánynak meggyűlt a baja a válsággal, az AfD egyre nagyobb támogatottságra tett szert.

A legijesztőbb eredmény számunkra egy jobboldali radikális mozgalom követői számának gyors növekedése Németországban, amire a nemzetiszocializmus összeomlása óta nem volt példa

– írja Manfred Güllner, a Forsa közvélemény-kutató intézet alapítója és ügyvezető igazgatója.

 

 

Güllner szerint az év végén Németországban az AfD a leadott szavazatok 23 százalékát szerezhetné meg egy képzeletbeli választáson. Ez pedig több lenne, mint amit a Nemzetiszocialista Párt (NSDAP) kapott a Reichstag választásán 1930 szeptemberében.

Borítókép: A német ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt felhívására tüntetnek az energiabiztonságért és az infláció ellen a parlament berlini épülete, a Reichstag előtt 2022. október 8-án. A feliratok jelentése: az országunk az első. (Fotó:MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.