Tung Csün lett az új kínai védelmi miniszter

Kínában pénteken bejelentették, hogy Tung Csün lett a védelmi minisztérium új vezetője, a tárca négy hónapja eltűnt minisztere helyett.

Forrás: MTI2023. 12. 29. 15:32
LAJ Cseng-tö
-, 2023. augusztus 19. A Kínai Központi Televízió, a CCTV videófelvételrõl készített képén egy kínai harci repülõgép készül felszállni egy kínai hadgyakorlat meg nem nevezett helyszínén 2023. augusztus 19-én. A kínai védelmi minisztérium bejelentette, hogy az ország védelmi ereje gyakorlatozásba kezd Tajvan szigete körül a szeparatisták és idegen erõk elrettentésére. Egy héttel korábban William Lai tajvani alelnök látogatást tett az Egyesült Államokban. Kína saját területe részeként tekint az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkezõ, stratégiai jelentõségû Tajvanra. MTI/AP/CCTV Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai védelmi miniszter feladata, hogy a Népi Felszabadító Hadsereg nyilvános arca legyen a médiával és más hadseregekkel való kapcsolattartásban. Más országokkal ellentétben a minisztériumnak kevés beleszólása van a védelmi politikába vagy a katonai irányításba, amelyek az államfő, a Hszi Csin-ping által vezetett csoport, a Központi Katonai Bizottság hatáskörébe tartoznak.

A 62 éves Tung legutóbb a Népi Felszabadító Hadsereg haditengerészetének vezetője volt. Ő váltja Li Sang-fut, aki márciusban foglalta el a védelmi miniszteri posztot, de augusztus 25. óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt.

A Reuters brit hírügynökség forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Li ellen vizsgálat indult a felszerelések beszerzésével és fejlesztésével kapcsolatos korrupció miatt. Peking nem adott magyarázatot Li eltűnésére, de októberben megfosztotta védelmi miniszteri és államtanácsi címétől.

Li Sang-fu. Fotó: AFP/Ichiro Ohara

A kínai védelmi miniszter munkájának egyik fontos eleme, hogy kapcsolatot tartson az Egyesült Államok hadseregével, ezzel csökkentve a Tajvan és a Dél-kínai-tenger körüli konfliktus kockázatát.

Rövid miniszteri megbízatása alatt Li mégsem találkozott amerikai kollégájával, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel. A tárca ezt azzal magyarázta, hogy Washingtonnak előbb fel kell oldania azokat a szankciókat, amelyeket 2018-ban hozott Li ellen az orosz repülőgépek és felszerelések megvásárlásában játszott szerepe miatt.

Tungnak nem kellene ilyen korlátozással szembenéznie, mivel nem ismert, hogy amerikai szankciók hatálya alatt állna. Amikor Joe Biden amerikai elnök és kínai kollégája, Hszi Csin-ping a múlt hónapban San Franciscóban találkozott, a két vezető megállapodott abban, hogy folytatják a magas rangú katonai tárgyalásokat, amelyeket Nancy Pelosi, a képviselőház akkori elnökének 2022 augusztusában Tajvanon tett látogatása után függesztettek fel.

Borítókép: A kínai védelmi minisztérium bejelentette, hogy az ország védelmi ereje gyakorlatozásba kezd Tajvan szigete körül a szeparatisták és idegen erők elrettentésére (Fotó: MTI/AP/CCTV)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.