Végre a kárpátaljai magyarok legnagyobb pártja is elmondta véleményét az új ukrán kisebbségi törvényről

Fontos előrelépés, de még messze nem teljesítettek mindent.

Forrás: MTI2023. 12. 18. 20:25
null
20210907 Kárpátalja Ukrajna Munkács Szent István Líceum Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) pozitívan értékeli a kisebbségek jogait szabályozó új ukrán törvény elfogadását, azonban a szervezet elnökségének ma kiadott nyilatkozata szerint 

a jogszabály továbbra sem tesz eleget a Velencei Bizottság minden ajánlásának, és nem állítja vissza a korábban meglévő kisebbségi jogokat.

A törvény egyes kitételei előremutatónak tekintendők, mivel azok visszaállítják a magyar kisebbség korábban élvezett nyelvi jogainak egy részét, amelyek főként az oktatás, nyomdai termékek előállítása és terjesztése, illetve a média területére vonatkoznak. A szervezet elnökségének nyilatkozata aláhúzza, hogy a jogszabály kimunkálásakor figyelembe vették a Velencei Bizottság ajánlásainak egy részét, valamint konzultáltak a nemzetiségi szervezetekkel. 

Fontos előrelépés, hogy az oktatási törvény 7. (nyelvi) cikkelyének vonatkozásában szavatolják a kisebbségek, köztük a magyarok anyanyelvi oktatáshoz való jogát. Az is pozitívum, hogy azok a gyermekek, akik a 2018-as tanév előtt kezdték meg magyar nyelvű iskolai tanulmányaikat, a középfokú oktatás befejezéséig változatlanul magyar nyelven tanulhatnak.

A KMKSZ elnöksége ugyanakkor sajnálattal állapítja meg, hogy az új törvény továbbra sem engedi meg a kisebbségi nyelvhasználatot a magasabb közigazgatási egységek (járás, megye) szintjén, a nyelvi jogok települési szintű alkalmazása pedig továbbra is a többségi döntéshez kötött.

A nyilatkozat szerint a törvény a nyelvi jogok használatának lehetőségét a kisebbség hagyományos letelepedettségének fogalmához köti, amelynek szintjét 10 százalékban állapítja meg. 

Így a szórványban élő kisebbségek gyakorlatilag semmilyen nyelvi jogokkal nem rendelkeznek, ami tovább gyorsítja az asszimiláció folyamatát 

 – áll a szervezet MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.

A törvény nem rendelkezik a nemzeti szimbólumok szabad használatáról, valamint a kisebbségi képviselet feltételeinek biztosításáról sem. – A jogszabály több tétele diszkriminatív, illetve pusztán deklaratív jellegű, ami önkényes értelmezésre adhat módot – áll a dokumentumban. Több fogalom értelmezése továbbra is tisztázatlan, ami további kérdéseket vet fel, elsősorban az anyanyelvi oktatásnak az államnyelv melletti érvényesítése kapcsán.

A törvény továbbra sem tesz eleget a Velencei Bizottság minden ajánlásának, nem biztosítja a kisebbségek alkotmányban, illetve más nemzetközi dokumentumokban garantált jogait, s nem állítja vissza a korábban meglévő kisebbségi jogok teljességét.

Abban bízva, hogy az új törvény csak az első lépés a kárpátaljai magyarságot korábban megillető nemzetiségi jogok teljességének helyreállítása folyamatában, a KMKSZ hatályos programjának megfelelően továbbra is támogatja Ukrajna Európához történő felzárkózását.

– Kívánjuk, hogy Ukrajna legyen egy olyan európai, demokratikus jogállam, amelyben tiszteletben tartják az emberi és nemzetiségi jogokat – zárul a KMKSZ elnökségének nyilatkozata.

Borítókép: Kárpátaljai iskola (Fotó: Mirkó István)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.