Zelenszkij reagált a Tanács döntésére: Együtt haladunk az EU felé!

Moldova és Ukrajna gratuláltak egymásnak.

2023. 12. 14. 22:00
VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir; MICHEL, Charles
Brüsszel, 2023. február 9. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b-j) kezet fog, miután sajtótájékoztatót tartottak az Európai Tanács kétnapos brüsszeli tanácskozásának elsõ napi ülésén 2023. február 9-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zelenszkij ukrán elnök reagált az EU-csúcs csütörtöki fejleményeire. Telegram-csatornáján azt írta: „telefonon beszéltem Emmanuel Macron francia elnökkel. Köszönöm, Emmanuel, a szívélyes üdvözletét és mindazt a támogatást, amelyet Franciaország nyújtott nekünk ezen az úton”. 

Az ukrán elnök arról is írt: 

Örömmel hallottam az Európai Tanács elnökétől, Micheltől személyesen a tárgyalások megkezdéséről szóló döntést. Charles, köszönöm a vezetésedet, az erőfeszítéseidet és az Ukrajnába vetett hitedet!

Zelenszkij elmondta, Maia Sanduval, Moldova elnökével is beszélt. „Gratuláltunk egymásnak az Európai Tanács mai döntéséhez. Ez a mi közös győzelmünk! Együtt haladunk az EU felé!” – fogalmazott. 

Mint ismert, a Tanács döntésének értelmében megkezdődnek a tárgyalások Ukrajna és Moldova uniós csatlakozásáról. 

Magyarország álláspontja világos, Ukrajna nem felkészült arra, hogy megkezdjük vele a tárgyalásokat az uniós tagságról. Teljesen értelmetlen, irracionális és helytelen döntés ilyen körülmények között megkezdeni Ukrajnával a tárgyalásokat, és Magyarország nem is módosítja az álláspontját.

– fogalmazott Orbán Viktor. A kormányfő hozzátette, „ellenben 26 másik ország ragaszkodott ahhoz, hogy ez a döntés megszülessen. Ezért Magyarország úgy döntött, hogy ha 26-an így döntenek, menjenek a maguk útján”. A miniszterelnök kiemelte: 

Magyarország ebben a rossz döntésben nem kíván osztozni, és ezért Magyarország a döntéstől a mai napon távol maradt.

Borítókép: Brüsszel, 2023. február 9. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b-j) kezet fog, miután sajtótájékoztatót tartottak az Európai Tanács kétnapos brüsszeli tanácskozásának elsõ napi ülésén 2023. február 9-én (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.