A fegyvertartás szigorításán dolgoznak a csehek az egész országot megrázó lövöldözés után

A Cseh Köztársaság alsóháza szigorúbb fegyvertartási törvényt fogadott el, amely most a szenátushoz kerül.

2024. 01. 27. 17:47
gyertyagyújtás
A prágai Károly Egyetem Bölcsésztudományi Karán történt lövöldözésben legalább 15 ember meghalt. Csehország, Prága 2023.12.22 Fotó: Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Cseh Köztársaság alsóháza szigorúbb fegyvertörvényt fogadott el, válaszul az ország alig több mint egy hónappal ezelőtti leghalálosabb tömeges lövöldözésére – jelentette az AP hírügynökség. 

A 200 fős alsóház törvényhozói 151-0 arányban hagyták jóvá a módosításokat. Ha a szenátus is jóváhagyja, és Petr Pavel elnök aláírja a jogszabályt, 

a hatóságok lehetőséget kapnak arra, hogy megelőző céllal fegyvert foglaljanak le magántulajdonosoktól.

Az aktualizált törvény olyan rendelkezéseket is tartalmaz, amelyek értelmében a vállalkozásoknak jelenteniük kell a rendőrségnek a gyanús fegyver- és lőszerbeszerzéseket. Emellett hozzáférést biztosít az orvosoknak az adatbázisokhoz, hogy megállapíthassák, pácienseik fegyvertulajdonosok-e, a fegyvertulajdonosoknak pedig mostantól ötévente kötelező orvosi ellenőrzésen kellene átesnie, ez korábban tíz év volt.

 

Az egész országot megdöbbentette a tragédia

Ahogy arról lapunk is beszámolt, tavaly decemberben a prágai Károly Egyetem egyik 24 éves diákja a bölcsészkar belvárosi főépületében nyitott tüzet, és 14 embert megölt, majd magával is végzett. 

Otthonában egész fegyverarzenált találtak. 

Az egyetemi lövöldözés előtt a gyanú szerint apját, egy héttel korábban pedig egy erdőben sétáló férfit és annak kislányát is megölte.

Annak ellenére, hogy a támadónak nyolc fegyverre volt engedélye, nem volt büntetett előéletű, így elkerülte a hatóságok figyelmét.

A fegyvertartásról szóló törvényjavaslat szigorításának parlamenti vitái már a tömeges lövöldözés előtt megkezdődtek. Vit Rakusan belügyminiszter azonban elismerte, hogy nehéz eldönteni, vajon az új szabályok megakadályozhatták volna-e a tragédiát.

2022 végére a 10,9 millió lakosú Csehországban körülbelül 314 ezer személynek volt fegyvertartási engedélye, akiknek összesen közel egymillió különböző típusú fegyvere volt – írta a Voice of Europe hírportál. 

Borítókép: Gyászolók a prágai Károly Egyetemnél a lövöldözés után (Fotó: Csudai Sándor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.