Megrázó videó a prágai ámokfutásról – egy újságíró akarta elterelni a lövöldöző figyelmét + videó

Saját magát célponttá téve próbálta elterelni a prágai ámokfutó figyelmét egy férfi.

2023. 12. 22. 20:23
gyertyagyújtás
A prágai Károly Egyetem Bölcsésztudományi Karán történt lövöldözésben legalább 15 ember meghalt. Csehország, Prága 2023.12.22 Fotó: Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy újságíró csellel próbálta meg elterelni a prágai Károly Egyetemen lövöldöző gyilkos figyelmét, hogy megakadályozza a további mészárlást. 

Jirí Forman amint észrevette, hogy a férfi elkezdett lövöldözni az egyetem erkélyéről, odakiabált neki, hogy őt lője le.

Az újságíró ezzel tulajdonképpen élő célponttá vált 

– derült ki a Deník cseh hírportál beszámolójából, amire a Mandiner hívta fel a figyelmet. 

A The Telegraph brit lap YouTube-csatornáján közzétette az esetről készült videót, amelyen hallható, hogy a férfi azt kiabálja a gyilkosnak:

– Engem lőj le, te féreg!

Közben pedig a rendőrséget értesíti arról, hogy hol találják meg az ámokfutót. 

Ahogy arról beszámoltunk, a prágai Károly Egyetem Bölcsésztudományi Karán csütörtökön kezdett lövöldözni egy fiatal férfi. Az elkövetővel együtt tizennégy ember vesztette életét csütörtökön. A tizenötödik halálos áldozat a kórházban halt bele sérüléseibe. A lövöldözésnek 25 sebesültje van.

Pénteken az is kiderült, hogy a ballisztikai vizsgálat bebizonyította, hogy a Prágától keletre fekvő Klánovicei erdőben egy hete meggyilkolt két embert ugyanazzal a fegyverrel lőtték le, amelyet abban a házban találtak, ahol a lövöldöző férfi lakott egy Hostoun nevű faluban 

– közölte péntek délután a cseh rendőrség az X mikroblogon.

A rendőrség korábban is feltételezte, hogy kapcsolat van a két eset között, de amíg ez be nem bizonyosodott, rendkívüli óvintézkedéseket vezettek be a Klánovicei erdőben.

Médiajelentések szerint a klánovicei áldozatok egy harminckét éves férfi és a két hónapos kislánya.

A rendőrség két napon át kutatott a Klánovicei erdőben a kettős gyilkosság ügyében. Több régióból több száz – közöttük kutyás és lovas – rendőr vett részt a keresésben, de nem bukkantak ott rejtőzködő emberre, aki veszélyes lenne.

Ales Strach, a prágai rendőrség életvédelmi osztályának nyomozója péntek reggel közölte, hogy a bölcsészkari lövöldözés feltételezett elkövetője egyben a klánovicei gyilkosság egyik gyanúsítottja is.

A prágai rendőrség pénteken őrizetbe vett négy személyt, aki „törvénysértő módon reagált” a csütörtöki egyetemi lövöldözésre – közölte pénteken Martin Vondrasek prágai rendőrfőnök.

Az előállított személyek közül egy 14 éves észak-morvaországi fiú azt állította, hogy iskolai lövöldözésre készül. Az iskolásfiú tette ugyan közösség tagja elleni erőszaknak is minősülhetne, azonban a fiú életkora miatt nem vonható felelősségre, a rendőrségnek pedig azt mondta, hogy csak viccelt a támadással kapcsolatban.

Egy prágai férfit, aki bejelentése szerint az egyetemi ámokfutó példájának követését és emberek megölését tervezte, kommandósok fogtak el péntek reggel. Ellene „riadalmat kelő üzenet terjesztése” miatt indult büntetőeljárás.

A harmadik őrizetbe vett személy egy Hradec Kralove régióbeli nő, aki kijelentette: sajnálja, hogy valaki megelőzte az egyetem elleni támadásban. A rendőrfőnök szerint a nő mentális zavarban szenved, és fegyvertartási engedélye sincs.

A negyedik őrizetbe vett személy, egy nyugat-morvaországi férfi azzal fenyegetőzött, hogy az egyetemi támadó egész családjával végezni fog. A rendőrség egy engedéllyel tartott fegyvert foglalt le a férfitől, akit várhatóan több ember ellen elkövetett erőszak szándékával vádolnak meg

További négy esetben a lövöldöző dicsőítése miatt indult rendőrségi eljárás.

Vondrasek a sajtótájékoztatón arra kérte az újságírókat, hogy munkájuk során „ne népszerűsítsék” a lövöldözőt és bűntettét, mivel ezzel hasonló bűncselekmények elkövetésére ösztönözhetnek másokat.

Borítókép: Gyászolók Prágában (Fotó: Csudai Sándor)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.