A feldühödött német gazdák visszazavarták a gazdasági minisztert a kompra + videó

Tovább fokozódik a gazdák tiltakozása. A feldühödött tömeg megakadályozta, hogy a nyaralásáról érkező Robert Habeck elhagyja a kompot. Végül a gazdasági miniszter visszamenekült a hajóra.

2024. 01. 05. 9:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap este több mint 150 schleswig-holsteini gazda és teherautósofőr tartóztatta fel Robert Habeck gazdasági minisztert, amikor hazatért a szabadságáról, írta a Junge Freiheit. Elállták egy komp kikötőjét Schlüttsielben, azt követelve, hogy a politikus álljon velük szóba, és hallgassa meg véleményüket. Habeck azonban ezt visszautasította, és nem mert partra szállni. 

Végül a többi utas le tudott szállni a fedélzetről, a felfokozott hangulatra való tekintettel azonban Habeck és testőrei úgy döntöttek, hogy inkább visszafordulnak Hallig Hooge szigetére, ahol a politikus a feleségével közösen rövid nyaralását töltötte.

Amikor a komp megérkezett, már az összes bekötőutat elzárták a teherautók. A part felől traktorokból álló konvoj közeledett. A helyszínen lévő rendőrök nem tudták megállítani a tömeget, amely a mólóra tódult, és azt követelte, hogy beszélhessen Habeckkel.

A minisztérium szerint a tárcavezető egy háromfős küldöttséggel beszélt volna a kompon, a tiltakozók azonban ezt nem fogadták el, azt szerették volna elérni, hogy mindannyiukkal nézzen szembe.

A harminc kivezényelt rendőr a jelentések szerint könnyű fizikai erőszakot alkalmazott, hogy megakadályozza a gazdákat abban, hogy felszálljanak a kompra. A tüntetők azt is megpróbálták elérni, hogy a menekülő minisztert szállító komp elinduljon, ez azonban nem sikerült.

A rendőrség szóvivője így fogalmazott:

Meglepett minket a tüntetés, és végül mintegy harminc rendőrt vetettünk be. A tömeget azonban nem sikerült lecsillapítani.

A feldühödött gazdák a kormánykoalíció által tervezett, a mezőgazdasági gázolajra és a mezőgazdasági járművekre kivetett adóemelések ellen tiltakoznak. A szövetségi kormány csütörtökön a napok óta tartó tiltakozások miatt lemondta a mezőgazdasági gépjárművek adómentességének eltörlését. A mezőgazdasági gázolaj adókedvezményének eltörlését pedig több lépcsőben kívánják végrehajtani. Ez azonban nem nyugtatta meg a gazdákat. A Német Gazdaszövetség január 8-án Németország-szerte tiltakozó akciókat szervez.

 

Borítókép: Robert Habeck (Fotó: Imago/photothek)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.