A Hamásszal álltak kapcsolatban a Dániában decemberben meghiúsított terrorakció szervezői

A Hamász palesztin iszlamista szervezettel állt kapcsolatban az a hét személy, akiket azzal gyanúsítanak, hogy decemberben terrorakciót szerveztek Dániában, bár a támadást a hatóságok sikeresen meghiúsították – közölte pénteken a dán rendőrség.

Forrás: MTI2024. 01. 12. 18:00
null
Szanaa, 2023. december 30. Járdára festett Dávid-csillag a jemeni fõvárosban, Szanaában 2023. december 30-án. A Hamász palesztin iszlamista szervezet és Izrael között a Gázai övezetben zajló fegyveres konfliktus október 7-i kiújulása óta a jemeni húszi lázadók számos kereskedelmi hajó ellen hajtottak végre támadásokat a Vörös-tengeren, nemzetközi vádak szerint iráni támogatással. A jemeni húszik a palesztinok lakta Gázai övezet elleni hadmûvelet leállítását követelik Izraeltõl. MTI/EPA/Jajha Arhab Fotó: Jajha Arhab
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közleményben Anders Larssont, a dán fellebbviteli bíróság ügyészét idézve azt írták, hogy „az ügy a Hamászhoz köthető”. A dán hatóságok december 14-én jelentették be, hogy az izraeli hírszerzés bevonásával három embert vettek őrizetbe terrorcselekmény előkészítésének gyanúja miatt, de azóta további négy személlyel bővült a gyanúsítottak köre. 

Az izraeli hírszerzés már decemberben bejelentette, hogy a Hamász állt az ellenőrzés alá vont személyek mögött; de dán részről akkor nem erősítették meg ezt az információt.

Az ügy kapcsán pénteken Peter Hummelgaard dán igazságügyminiszter is megszólalt, aki a Ritzau dán hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, 

bár a Dániára leselkedő terrorveszély, sajnos, valóban komoly, az ország rendőrsége és titkosszolgálata egyaránt rendelkezik azzal a szükséges képességgel és éberséggel, amely elegendő az ország biztonságának sikeres megvédéséhez".

Borítókép: Illusztráció: Járdára festett Dávid-csillag a jemeni fővárosban, Szanaában 2023. december 30-án (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.