A mali junta felmondta a tuareg lázadókkal 2015-ben kötött algíri békemegállapodást

A mali junta azonnali hatállyal felmondta a tuareg lázadókkal 2015-ben az ENSZ égisze alatt megkötött algíri békemegállapodást – jelentette be csütörtökön este a nyugat-afrikai ország katonai vezetésének szóvivője az állami televízióban.

Forrás: MTI2024. 01. 26. 6:27
French soldiers of the "Belleface" Desert Tactical Group (GTD) control a touareg home in the Gourma region during the Operation Barkhane in Ndaki
Francia katonák egy tuareg házat ellenőriznek Maliban. Nem arra valók, hogy szociális változásokat hozzanak Fotó: REUTERS/Benoit Tessier
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abdoulaye Maiga ezredes az egyes aláíró csoportok álláspontjában bekövetkezett változásokra, valamint a szintén közvetítőként fellépő algériai hatóságok ellenséges cselekedeteire és a megállapodással való visszaélésére hivatkozott közleményében.

Az egyezség gyakorlatilag életképtelennek minősült mióta fellángolt az erőszak a mali hadsereg és az ország északi részében tevékenykedő tuareg lázadók között a 2020-as és 2021-es puccsok és az ENSZ helyi missziójának (MINUSMA) tavaly év végi kivonása óta. Az egykori gyarmattartó Franciaország, amely szintén az iszlamisták elleni harcban segítette Malit, 2022-ben vonta ki a katonáit az országból.

Assimi Goita, a mali junta vezetője újévi beszédében súlyos csapást mért a megállapodásra azzal, hogy „közvetlen belső mali párbeszédet” jelentett be azzal a céllal, hogy „elsőbbséget adjon a nemzeti felelősségnek a békefolyamatban”.

A kormány megállapította, hogy a megállapodás teljességgel alkalmatlan a béke és a megbékélés biztosítására Maliban a 2015-ben kötött algíri folyamat eredményeképpen, így annak azonnali hatállyal való végét jelenti be

− olvasható az állásfoglalásban.

Borítókép: Francia katonák egy tuareg házat ellenőriznek Maliban (Fotó: Reuters/Benoit Tessier)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.