A mozgósításról szóló törvénytervezet a külföldön tartózkodó férfiakra is vonatkozni fog

Ukrajnának még mindig mozgósításra van szüksége, hiszen a háború folytatódik, és Oroszország, nem fog leállni – mondta Jegor Csernev, a Verhovna Rada nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottságának helyettes vezetője.

2024. 01. 06. 9:50
Kijev, 2024. január 5. Romokat és törmelékeket takarítanak el városi dolgozók a január 2-i orosz rakétatámadásban megrongálódott kijevi lakóházak elõtt 2024. január 5-én. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jegor Csernev azonban nem mondta meg, hogy a törvénytervezet milyen rendelkezései vonatkoznának a külföldön élő emberekre. Csernev szerint a mozgósításra szükség van, ugyanakkor a gazdaság érdekit is figyelembe kell venni. Az agresszív mozgósítás helyett szerinte olyan motivációs intézkedésekre van szükség, melyek valóban ösztönöznek, és a mozgósítás közepette a gazdaság is tud működni. 

Tavaly december 25-én új mozgósítási törvényjavaslatot vett nyilvántartásba a Verhovna Rada. Ezt a tervezetet máris kritika zápora érte a politikusok és a közvélemény részéről. Például Dmitrij Lubinets ombudsman azt mondta, hogy ez ellentmond az alkotmány normáinak helyenként. Ezt követően biztosították, hogy az ombudsmani hivatal és a honvédelmi minisztérium kompromisszumot talált ebben a kérdésben.       

Valerij Zaluzsnij és Rusztem Umerov viszont a törvényjavaslatot tárgyaló bizottság ülésén hangsúlyozta, hogy a fokozott mozgósítás a háború  következménye.

Borítókép: Romokat  és törmelékeket takarítanak el városi dolgozók a január 2-i orosz rakétatámadásban megrongálódott kijevi lakóházak előtt 2024. január 5-én (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.