A NATO provokációra készül az oroszok szerint

A Steadfast Defender 2024 nevű gyakorlaton mintegy kilencvenezer katona vesz részt.

Forrás: RIA Novosztyi2024. 01. 21. 12:56
STOLTENBERG, Jens; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. szeptember 28. Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog a Kijevben tartott sajtótájékoztatójuk végén 2023. szeptember 28-án. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes a RIA Novosztyinak nyilatkozva elmondta, hogy a hamarosan tartandó NATO Steadfast Defender 2024 hadgyakorlat növeli a lehetséges incidensek számát. Mint fogalmazott, a gyakorlat nem fogja megfélemlíteni Oroszországot, amely fokozott katonai tevékenységre hívta fel a figyelmet a nyugati határainál.

Minden ilyen méretű esemény jelentősen növeli a katonai incidensek kockázatát és tovább destabilizálja a biztonsági helyzetet. De az európai biztonság érdekei ma már kevéssé érdeklik azokat, akik a NATO-t irányítják, számukra az a legfontosabb, hogy az amerikai befolyásnak ezt az eszközét fenntartsák a világban a nyugati hegemónia megőrzéséért folytatott, már elvesztett küzdelemben

 – mondta, hozzátéve, hogy Moszkva rendelkezik minden erőforrással a biztonság és a védelmi képességek biztosításához.

Grusko azt is kijelentette, hogy a NATO-gyakorlatok nagyságrendje a szövetség végleges és visszavonhatatlan visszatérését jelenti a hidegháborús sémákhoz, amelyek célja az Oroszországgal való konfrontáció.

Számos manővert és gyakorlatot tartanak majd, hogy kidolgozzák a hasonló ellenséggel való összeütközés lehetséges forgatókönyveit minden műveleti környezetben és az érintkezési zóna minden színterén

–  magyarázta a miniszterhelyettes.

A diplomata ugyanakkor rámutatott, hogy a hadgyakorlatok előkészületei az európaiaknak az Oroszországgal való esetleges háborúra történő felkészülésük hátterében zajlanak.

A cél világos: Oroszország démonizálásával és az átlagemberek megrémítésével igazolni a katonai kiadások féktelen növekedését és a kijevi rezsim támogatásának teljesen kudarcos politikáját, hogy stratégiai vereséget mérjenek Oroszországra. És egyúttal arra kényszeríteni az európaiakat, hogy az amerikai hadiipari komplexum örömére még erőteljesebben bekapcsolódjanak a fegyverkezési versenybe

– vélekedett a politikus.

Csütörtökön Christopher Cavoli, a NATO európai közös erők parancsnoka bejelentette, hogy jövő héten kezdődik a szövetség Steadfast Defender 2024 nevű hadgyakorlata.

A gyakorlaton mintegy 90 ezer katona vesz majd részt. A manőverek több hónapig elhúzódnak majd.

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog a Kijevben tartott sajtótájékoztatójuk végén 2023. szeptember 28-án (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.