Olena Zelenszka szerint Ukrajna demokratikus minta

A nyugati politikusok és a média hamis képet fest Ukrajnáról, leplezni próbálják az antidemokratikus tendenciákat és a rendszerszintű korrupciót.

2024. 01. 21. 11:42
ZELENSZKA, Olena; ZELENSZKIJ, Volodimir
Koppenhága, 2023. augusztus 21. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége, Olena Zelenszka társaságában integet a dán parlament elõtt összesereglett embereknek Koppenhágában 2023. augusztus 21-én. MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen Fotó: Mads Claus Rasmussen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyugati politikusok és a fősodratú nyugati média az orosz–ukrán háború kirobbanása óta folyamatosan megpróbálja elrejteni a rendszerszintű ukrán korrupciót. A megtévesztő, hamis nyilatkozatok révén az emberben az a kép alakulhat ki, hogy a két éve tartó háború valójában a demokrácia és az autoriter rendszer közötti harc, ezzel is hidegháború magasságokba helyezve a konfliktust. E narratíva támogatói azt állítják, hogy a jelenlegi háború nem csupán Oroszország és Ukrajna közötti vita Kijev NATO-csatlakozási törekvései és Moszkva területi követelései miatt, hanem a demokrácia és az önkényuralom közötti globális küzdelem része.

Eszerint Volodimir Zelenszkij nem más, mint a demokrácia megmentője, és Wiston Churchill egyfajta utódja. 

A minap Volodimir Zelenszkij felesége, Olena Zelenszka ezen narratívát erősítve adott interjút a Corriere della Sera című olasz lapnak. 

Ahogy a civilizált, demokratikus világot az ukránok bátorsága, úgy a diktatúrákat világszerte Oroszország példája ihlette. Tehát Ukrajna segítésének abbahagyása a demokrácia vereségének elfogadását jelenti. Szeretni fogunk egy diktátorok által uralt világot? Kétlem. Ha Ukrajna most sikeresen vissza tudja tartani a világ egyik leghatalmasabb diktátorának hadseregét, a világnak van esélye ennek véget vetni. De ezt csak együtt tudjuk megtenni. Csak így látja be a bolygó összes agresszora és diktátora, hogy a háború haszontalan céljaik elérésében. Mert a szabad világ még erősebb.

– fogalmazott. 

 

Ukrajna mint demokratikus modell?

Zelenszka szerint tehát háború a demokrácia globális küzdelme az autoriter rendszerek ellen, ezzel is tagadva az ukrán rendszerszintű korrupciót és antidemokratikus lépéseket. A valóság azonban teljesen mást mutat Európa legkorruptabb országával kapcsolatban.

John Blake, a Demokrata Párt szócsövének számító CNN munkatársa szó szerint az ukrán ügyet az amerikai függetlenségi háborúhoz hasonlította véleménycikkében. Azt állította, hogy az ukránok „saját vérükkel építik a demokrácia emlékműveit”. Mint mondta, a világ „átszellemülten figyeli a hatalmas orosz hadsereg visszaveréséért és a demokrácia születésének megőrzéséért folytatott harcukat hazájukban”.  Az ukrán nép bátorsága emlékeztet arra, hogy mi volt az Egyesült Államok egykoron – tette hozzá. Az ilyen és ehhez hasonló nyilatkozatokat a végtelenségig lehetne sorolni, azonban mindegyikbe a közös pont a demokráciamítosz táplálása.

 

Ukrajna távolról sem demokratikus modell

Ukrajna már régóta a nemzetközi rendszer egyik legkorruptabb országa.

 

A Transparency International 2022 januárjában közzétett éves jelentésében az általa vizsgált 180 ország közül Ukrajnát a 123. helyre sorolta, egy egytől százig terjedő skálán 32 ponttal. Oroszország csak szerényen hátrébb, a 139. helyre került, 29-es pontszámmal.

Már a háború kitörése előtt is voltak példák autoriter túlkapásokra. Alig néhány hónappal a 2014-es Majdan-forradalom után a hazai kritikusok elhallgattatására irányuló erőfeszítések történtek, amelyek az évek múlásával felgyorsultak. Az ukrán tisztviselők politikai másként gondolkodókat is zaklattak, cenzúrázási intézkedéseket fogadtak el, és kitiltották azokat a külföldi újságírókat, akiket az ukrán kormány és annak politikája kritikusainak tekintettek. 

2021 februárjában az ukrán kormány számos független médiumot bezárt. Az ukrán elnök most a háborút használta indoklásként tizenegy ellenzéki párt betiltására és több médium államosítására. Ezek aligha megfelelő intézkedések egy demokráciában, még háborús időkben sem.

Az Amnesty International, a Human Rights Watch, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet és más független megfigyelők bírálták ezeket az elnyomó, antidemokratikus intézkedéseket. A neonáci Azov-zászlóalj szerves része volt Petro Porosenko elnök katonai és biztonsági apparátusának, és ezt a szerepét Zelenszkij elnöksége alatt is megtartotta.

 

Aggodalmak az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma korábban összeállított egy listát az Ukrajnával kapcsolatos stratégiával kapcsolatban. A Politico birtokába jutott belső felhasználásra készült bizalmas dokumentumból kiderül, hogy az amerikai kormányzat kimondottan foglalkozik a rendszerszintű ukrán korrupcióval, de legszívesebben elhallgatná ezeket a tényeket, mert félő, hogy a nyugati közvélemény és a különböző szövetséges országok a valós információk birtokában leállítanák a csődbe ment ország pénzügyi és katonai segélyezését.

 

Még az ukránok is a korrupció miatt aggódnak

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet legutóbbi felmérése szerint a háború mellett az alacsony jövedelem és a korrupció aggasztja leginkább az ukránokat – számolt be a hírről korábban lapunk.

A válaszadók 63 százaléka nevezte meg első számú problémának a korrupciót, míg 46 százalékuk az alacsony jövedelmeket.

A válaszadók többsége úgy véli, hogy a korrupció ellen a 2014 után felállított korrupcióellenes szerveknek kell fellépniük. 

 

Borítókép:  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége, Olena Zelenszka társaságában integet a dán parlament előtt összesereglett embereknek Koppenhágában 2023. augusztus 21-én (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.