Ukrajna, a feneketlen pénznyelő

Az osztrák jobboldal szerint a február elsejei rendkívüli uniós csúcson további ötvenmilliárd euró forog kockán – ha kell, az uniós szabályokat megkerülve.

2024. 01. 21. 6:00
VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir
Davos, 2024. január 16. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b2) egy Ukrajnát támogató megbeszélésen vesz részt a Világgazdasági Fórum 54. találkozóján Davosban 2024. január 16-án. Az idei tanácskozást január 15. és 19. között tartják a svájci városban. MTI/EPA/Bloomberg pool/Stefan Wermuth Fotó: Stefan Wermuth
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna számára további 50 milliárd euró a tét, amelyet az európai adófizetőknek kell átutalniuk Kijevnek. Erről február 1-jén egy rendkívüli uniós csúcstalálkozón szavaznak a tagállamok kormány- és államfői. A csomagban szerepel az uniós költségvetés példátlanul jelentős bővítése, amely 2027-re 1,2 ezer milliárd euróra emelkedhet – írja az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egy bejegyzésben a közösségi oldalon.

Brüsszelben már dolgoznak azon, hogyan lehetne kijátszani egy esetleges vétót. Ha kell, mind az Európai Tanácsban szükséges egyhangúságot, mind az uniós költségvetési szabályokat is figyelmen kívül hagyják. Az ilyen trükkök nem segítik a Brüsszelbe vetett, amúgy is törékeny bizalom növelését

– jelentette ki Harald Vilimsky, az FPÖ európai parlamenti képviselője. 

Az EU és tagállamai az orosz–ukrán háború kitörése óta október végéig már 133 milliárd eurót pumpáltak Ukrajnába. Ezeket a számokat a Kieli Világgazdasági Intézet állítja össze néhány havonta. Ebből 3,4 milliárd euró Ausztriából származik. Az osztrák jobboldali párt világos álláspontot képvisel és azt írja:

Az egész – csakúgy, mint az Oroszország elleni, eddig hatástalan szankciók – teljesen stratégia és észszerűség nélkül zajlik, ráadásul a tűzszünetre és az azt követő béketárgyalásokra irányuló erőfeszítések nélkül. Ami nem jelent mást, mint hogy Ursula von der Leyen és társai hosszú távon fenn akarják tartani a Kijevbe irányuló pénzáramlást. A további segélyrészletek tehát már előre be vannak programozva. Álláspontunk mindig is egyértelmű volt: nincs több uniós adófizetői pénz Ukrajnának.

Harald Vilimsky a közösségi oldalán egy bejegyzésben arról írt, hogy az európai parlamenti választáson az osztrákok visszaszerezhetik a szabadságukat, a demokráciájukat és a szuverenitásukat. 

Számoljunk le az uniós elit aljasságával! Béke, szabadság és jólét – mindezt csak egy erős uniós választási eredménnyel tudjuk biztosítani!

– fogalmazott az osztrák európai parlamenti képviselő.

Hozzátette, hogy többször felmerült annak a gyanúja az elmúlt hetekben, hogy Brüsszel az EU-választások előtt aktívan akar beavatkozni a véleményformálásba, és ezzel próbálja megakadályozni az erős jobboldali részvételt.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (balra) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (balra a második) egy Ukrajnát támogató megbeszélésen vesz részt a Világgazdasági Fórum 54. találkozóján Davosban (Fotó: MTI/EPA/Bloomberg pool/Stefan Wermuth)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.