Ukrajna úszik a korrupcióban, emiatt zárhatja el Amerika a pénzcsapot

Egyre inkább úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok nem fogja tudni olyan mértékben tovább támogatni Ukrajnát, ahogyan azt Joe Biden szeretné. Ennek egyik oka, hogy a háború sújtotta országban továbbra is óriási mértékű a korrupció.

2023. 12. 06. 19:45
ZELENSZKIJ, Volodimir
Harkiv, 2023. december 1. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök interjút ad az Associated Press amerikai hírügynökségnek egy harkivi bunkerben 2023. november 30-án. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is kérdéses, hogy az Egyesült Államok képes lesz-e további pénz- és fegyvertámogatást nyújtani Ukrajnának. Akkora a baj, hogy már az év végén elzárhatják a pénzcsapot a republikánusok. Arról lapunk is beszámolt a minap, hogy a Fehér Ház költségvetési igazgatója, Shalanda Young megkongatta a vészharangot, és levelet írt a kongresszusi vezetőknek, amelyben aggodalommal fejtette ki, mekkora bajba kerülhet Kijev a washingtoni pénz nélkül.

A Fehér Ház 61 milliárd dollárral többet kér Ukrajna támogatására a legutóbbi részletben – igaz, erre mindkét párt részéről csekély a hajlandóság.

A javaslat része annak a 106 milliárd dolláros kiegészítő csomagnak, amelyet Biden októberben kért a törvényhozóktól további finanszírozásért Ukrajna, Izrael, a csendes-óceáni térség és az amerikai–mexikói határ számára.

Kongresszusi fellépés nélkül az év végére kifogyunk az erőforrásokból, hogy több fegyvert és felszerelést szerezzünk be Ukrajnának, és felszerelést biztosítsunk az amerikai katonai készletekből. Nincs mágikus gömbünk, elfogyott a pénzünk – és majdnem kifutottunk az időből

 – írta Young mindkét párt politikai vezetőinek a levélben.

A republikánusok nem rejtik véka alá a véleményüket, és nyíltan kimondják, hogy helytelen dolog Ukrajnát végtelen mennyiségű pénzzel támogatni, miközben az amerikai gazdaság romokban, a határok pedig tárva-nyitva vannak, így az illegális migráció is óriási gondot okoz az országnak.

Van azonban még egy oka annak, hogy a republikánus törvényhozók a kongresszusban egyelőre nem hajlandók támogatni Ukrajna további pénzelését. 

Keleti szomszédunkban ugyanis még mindig döbbenetes mértékű korrupció uralkodik, szinte nem telik el úgy hét, hogy ne derülne fény valamilyen korrupciós ügyre Volodimir Zelenszkij ukrán elnök holdudvarából. 

 

Még az ukránok is a korrupció miatt aggódnak

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet legutóbbi felmérése szerint a háború mellett az alacsony jövedelem és a korrupció aggasztja leginkább az ukránokat. 

A válaszadók 63 százaléka nevezte meg első számú problémának a korrupciót, míg 46 százalékuk az alacsony jövedelmeket.

24 százalékuk elégedetlen a magas rezsiszámlákkal, míg 22 százalékuk szerint a háború okozta demográfiai válság állítja kihívás elé az országot. Mintegy húsz százalékuk emellett a magas munkanélküliséget is problémaként jelölte meg. A válaszadók többsége úgy véli, hogy a korrupció ellen a 2014 után felállított korrupcióellenes szerveknek kell fellépniük. 

Az orosz–ukrán háború kirobbanása óta több száz esetben jelentették a különböző hatóságok, hogy a katonáknak szánt segélyszállítmányok egyáltalán nem jutottak el a frontra, valamint több esetben túlárazottan szereztek be hadfelszereléseket. 

 

Luxusban élő sorozók

Az ukrán sorozók nem leplezik, hogy luxuskocsikkal közlekednek. Köztudott, hogy az elmúlt másfél évben a korrupció melegágyává vált a hivataluk. Ukrajnában ugyanis nem számít titoknak, hogy a mozgósítást több ezer euró fejében akár el is lehet kerülni, a tisztek ezáltal hihetetlen vagyonokra tesznek szert. 

Legutóbb az odesszai hadkiegészítő parancsnokról derült ki, hogy az elmúlt egy évben a spanyol tengerparton közel négymillió euróért vásárolt magának kacsalábon forgó palotát, illetve egy közel 200 ezer eurós luxusgépjárműhöz is hozzájutott. 

A feleségének üzletsort is vett a Costa del Solon. Ha mindez nem lenne elég, Jevgenyij Boriszov annak ellenére üdülhetett spanyol palotájában, hogy a határok másfél éve le vannak zárva a hadkötelesek előtt. 

Volodimir Zelenszkij sem veti meg a luxust

De maga az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij is többször lebukott már azzal, hogy valójában nem is a nép szolgája, ahogyan sokszor nevezi magát. Egy egyiptomi oknyomozó újságíró exkluzív információkkal állt elő − állítása szerint − Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről és családjáról, derül ki a mások mellett Ben Horovitz amerikai nagyvállalkozóhoz is köthető The Medium online fórumon megjelent cikkből.  Az írásban idézettek szerint Zelenszkij családja luxusvillát szerezhetett a „milliomosok városában”, El Gounában, hívja fel rá a figyelmet a Tűzfalcsoport.  

5 millió dollárért vásárolhatott luxusvillát Volodimir Zelenszkij ukrán elnök anyósa Egyiptomban (Kép forrása: Tűzfalcsoport)

A nyomozás szerint 

Olga Kijasko, akinek a neve megegyezik Zelenszkij anyósának nevével, egy ötmillió dollár értékű luxusbirtok tulajdonosa.

A fényűző birtok az El Gouna luxusüdülőhelyen fekszik a Vörös-tenger partján, amelyet gyakran Egyiptom Velencéjeként emlegetnek. A birtokon egy hatalmas villa található gyönyörű belső dekorációval és medencével.

Zelenszkijnek egy jaltai luxusingatlanja is volt, amelyet az ukrán elnök és neje még 2013-ban vett meg a tengerparton, amikor Zelenszkij még színészkedett. Az ingatlant 2014-től, a Krím orosz megszállása óta nem látogatták, azóta pedig már lefoglalták az oroszok.

Hová tűnnek a fegyverek és a pénz?

Az Ukrajnába küldött fegyverekkel sem tud maradéktalanul elszámolni az ukrán kormány. Arra már többen felhívták a figyelmet, hogy a háborúba szánt fegyverek egy jelentős része a feketepiacon köthet ki. A fegyverek sokszor a drogkartelleknél jelennek meg.

Én mindezen nem vagyok meglepve. A fegyverek illetéktelen kezekbe való kerülése a háború  kvázi természetes velejárója

– mondta korábban Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő a lapunknak adott interjúban. Szerinte, akárcsak a migrációnál, itt is bizonyos szervezett csoportok működtetik a fegyverkereskedelmet.

Wesley Satterwhite, az amerikai külügyminisztérium egykori tanácsadója korábban már felszólította az Egyesült Államokat, hogy vezessen be hatékony ellenőrzést az Ukrajnának küldött fegyverek követésére, hogy megakadályozza, hogy azok a feketepiacon végezzék. 

A The New York Times véleménye is az, hogy Ukrajna igazi problémája a korrupció. Adataik szerint a fegyverre, lőszerre szánt amerikai segélyből csaknem egymilliárd dollár tűnt el. 

Seymour Hersh többszörös Polk- és Pulitzer-díjas oknyomozó újságíró is többször publikált a témában, idén áprilisban közzétett írásában egy amerikai hírszerzési tisztviselőre hivatkozva azt állította, hogy

az ukrán központi vezetés által üzemeltetett korrupciós hálózat megközelítőleg négyszázmillió dollárt sikkasztott el az Egyesült Államok által nyújtott üzemanyag-támogatásokból.

 

Az elnök felesége vagyonokat hord magán

Míg Volodimir Zelenszkij folyamatosan lobbizik a nyugati országoknál további pénzügyi és katonai támogatásokért, felesége csak úgy szórja a pénzt. Olena Zelenszka legutóbb az Egyesült Államokba is elkísérte férjét, aki részt vett az ENSZ közgyűlésén. Egyes állítások szerint a látogatás során az ukrán first ladynek nem a háború kérdése volt a prioritás, hanem a vásárlás. Olyan helyeken fordult meg New Yorkban, mint a manhattani Ötödik sugárút, ahol temérdek luxusmárkának van üzlete, például a francia Cartier-nak is. A bolt egyik állítólagos volt alkalmazottja Instagram-oldalán mesélte el találkozását Zelenszkij feleségével.

„Megpróbáltam körbevezetni, de nem érdekelte” – kezdte beszámolóját. Az eladó néhány terméket is mutatott Zelenszkának, ám az ukrán first lady vásárlása végén ráförmedt az eladóra: 

Ki mondta, hogy szükségem van a véleményedre?

Az incidenst követően az ukrán elnök felesége állítólag az üzletvezetőt kérte. Az alkalmazott elmondta, nem tudja, miről beszélgettek, de őt másnap kirúgták, ezt követően osztotta meg történetét a közösségi oldalán. A közzétett videóban bemutatta Zelenszka blokkjának másolatát, melyhez személyes holmijainak összepakolása közben jutott hozzá.

A számla teljes értéke több mint 1,1 millió dollár, azaz közel 409 millió forint. A first lady három fehéraranyból készült, gyémánttal kirakott terméket – egy karkötőt, egy pár fülbevalót, valamint egy nyakláncot – vásárolt.

Az ukrán first lady, Zelenszka tavaly is  címlapokra került, akkor állítólag Párizsban költött el több mint 42 500 dollárt, azaz körülbelül 15,6 millió forintnak megfelelő összeget. A francia fővárosba Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel érkezett még decemberben a két ország közötti kapcsolatok céljából. Az X közösségi oldalon egy felhasználó azt írta, „örülök, hogy milliárdokat küldünk az adónkból, hogy Zelenszkij felesége 42 500 dolláros bevásárlásra indulhasson Párizsban”. Az ügyhöz hozzátartozik, hogy ezeket az információkat nem sikerült maradéktalanul bizonyítani.

A V4NA nemzetközi hírügynökég korábban írt arról hogy az Európai Parlamentben is egy vezető divattervező ruhájában jelent meg az ukrán elnök felesége  A ruha egyik jellegzetessége a kézzel készített virágmintás hímzés, hívja fel rá a figyelmet a lap. Egy hasonló kollekció értéke az ukrán Gasanova honlapja szerint alig több, mint 2000 euró, cipővel együtt is alig lehet felette a 4-5 ezer eurónak.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök interjút ad az Associated Press amerikai hírügynökségnek egy harkivi bunkerben 2023. november 30-án (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.