A nyugati média „Orbán-veszélyt” vizionál

Az Európai Unió vezetői aggódnak, hogy egy szuverenista politikus kerülhet a szervezet élére.

Forrás: Mandiner2024. 01. 08. 10:41
ORBÁN Viktor; MICHEL, Charles
Budapest, 2023. november 27. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét a Karmelita kolostorban 2023. november 27-én. A megbeszélésre a decemberi EU-csúcs előkészítése keretében került sor. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júliusra kell előrehozni Charles Michel utódjának kijelölését, ha el akarják kerülni az Orbán-veszélyt. Amennyiben a magyar miniszterelnök kerülne az Európai Tanács élére, az kisebb rémálom lenne a 26 tagállam számára, hiszen ő az EU legszuverenistább kormányfője – írja a La Repubblica.

Az olasz lap szerint Orbán Viktor Európa-ellenes, ám ennek ellentmond, hogy a Mandinernek többek között arról beszélt: nem elhagyni, hanem elfoglalni akarja Brüsszelt.

A lap emlékeztetett: Charles Michel jelölteti magát az európai parlamenti választásokon, így az uniós vezetőknek gyorsan meg kell majd állapodniuk az utódjáról. Ha nem sikerül, akkor – mivel Magyarország júliusban átveszi az EU Tanácsának soros elnökségét – Orbán Viktor vezetné az üléseket, amitől már most pánikolnak Brüsszelben.

Michel meg is próbálta lehűteni a kedélyeket, mondván, számos eszköz áll rendelkezésre, hogy elkerüljék ezt a forgatókönyvet.

 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét a karmelita kolostorban (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.