Beadhatja a derekát a francia kormány a gazdák követelésére

A németországihoz hasonló gazdatüntetés zajlik Franciaországban. A kormány várhatóan kénytelen módosítani a gazdákat negatívan érintő intézkedéseken.

2024. 01. 27. 18:59
null
Perpignan, 2024. január 22. Francia gazdálkodók akadályozzák a forgalmat az A9-es autópályán a dél-franciaországi Perpignan közelében 2024. január 22-én. A gazdák Franciaország vezető mezőgazdasági szakszervezete, az FNSEA felhívására tiltakoznak az adóemelések és a kormány mezőgazdasági politikája ellen. MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo Fotó: Guillaume Horcajuelo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gabriell Attal francia miniszterelnök számára kinevezése után nem sokkal elérkezett az első válság, amit kezelni kénytelen. Ahogy ezen a videón is látható, egész Franciaországra kiterjedő tiltakozássorozat kezdődött:

Mindez a kormányzat arra a korábbi bejelentésére érkezett reakció, hogy fokozatosan megszűnnek a gázolajra vonatkozó adókedvezmények. Okként Párizs a zöldátmenet elősegítésére és az államkassza bevételeinek növelésére hivatkozott.  Németországhoz hasonlóan a gazdák a társadalom széles támogatását élvezik, és az akcióval akár meg is béníthatják Franciaország közlekedését, mindennapjait. 

Az Attal vezette kormányzat a gazdatüntetések megfékezése érdekében intézkedéscsomagot hirdetett, melyben többek között a mezőgazdasági üzemanyagokra kivetett adók és a gazdákat érintő adminisztratív terhek és jogi akadályok csökkentését, a pénzügyi támogatások növelését és a kifizetések felgyorsítását irányozták elő.

„Úgy döntöttünk, hogy a mezőgazdaságot mindenek fölé helyezzük” – idézte a francia miniszterelnököt a Politico című lap. Mind Emmanuel Macron, mind a kabinet törekszik arra, hogy a gazdák érdekeit szem előtt tartó politika képviselőjeként tüntesse fel magát. Ez nem véletlen, hiszen a megkérdezett franciák 82 százaléka támogatja a gazdák egész országot megbénító ellenállását, és mindössze 17 százaléka vallja azt, hogy a kormánynak sikerül kezelnie a helyzetet.  

Borítókép: Francia gazdálkodók akadályozzák a forgalmat az A9-es autópályán (Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.