Ennyi pénzt költött migránsokra a durván eladósodott Berlin

Migránsokra költötte Berlin a költségvetése csaknem három százalékát tavaly, ez derül ki a hivatalos adatokból. Mindeközben nincs pénz az iskolák és sportcsarnokok felújítására vagy a közlekedési infrastruktúra karbantartására.

2024. 01. 25. 21:39
null
Lampedusa, 2023. szeptember 15. Továbbszállításukra várnak az illegális bevándorlók a dél-olaszországi Lampedusa szigetén lévõ befogadóközpontnál 2023. szeptember 15-én. Az elõzõ napokban rekordszámú, mintegy 6400 migráns érkezett a szigetre, ezért a helyi vezetés szükségállapotot hirdetett. MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco Fotó: Ciro Fusco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly a súlyosan eladósodott Berlin, mint tartomány több mint 1,1 milliárd eurót költött a migránsok ellátására. Ez derül ki a szociáldemokrata Cansel Kiziltepe által vezetett Szociális és Integrációs Igazgatóság válaszaiból, amelyeket Gunnar Lindemann, az Alternatíva Németországért (AfD) képviselőjének két kérdésére adott – írja a Junge Freiheit német konzervatív lap.

 

Eszerint a berlini szenátus csak a migrációra az összes kiadás 2,9 százalékát, vagyis minden 35. eurót költötte el. A berlini állami költségvetés tavaly összesen 37,9 milliárd eurót tett ki. Berlin egyébként 63,2 milliárd euróval Észak-Rajna-Vesztfália után a második legeladósodottabb szövetségi tartomány.

Az előzetes elemzések szerint a 2023-as költségvetési évben a menedékkérők ellátásáról szóló törvény alapján mintegy 613 millió eurós kiadás merült fel Berlin tartományban – közölte a szenátus. 

Ez a pénz nem a Kereszténydemokrata Unióé és nem is a szociáldemokratáké. Ez a berlini emberek tulajdona, és a szenátusnak az ő javukra és bizalmukra kell gazdálkodnia vele 

– fakadt ki Lindemann az adatok kapcsán, aki kiemelte, hogy eközben nincs pénz az iskolák és sportcsarnokok felújítására vagy a közlekedési infrastruktúra karbantartására.

Közben a menedékkérők száma továbbra is jelentősen emelkedik. A szenátus válasza szerint Berlin tavaly 19 687 menedékkérőt fogadott be a rögzített kvóta szerint, ebben a statisztikában nem szerepelnek azok, akik Ukrajnából menekültek el.

Borítókép: Illegális migránsok (Fotó: Ciro Fusco)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.