Észtország kiutasítja az orosz ortodox egyház vezetőjét

Észtország bejelentette, hogy nem újítja meg az észt ortodox egyház metropolitájának, Eugénusznak a tartózkodási engedélyét, mivel nemzetbiztonsági fenyegetésnek tartja.

Forrás: Politico2024. 01. 19. 10:15
Észtország (Baltikum), Harju régió, Tallinn, az UNESCO világörökségi listáján, Alekszandr Nyevszkij orosz ortodox katedrális a Toompea hegy tetején (Fotó: GARDEL Bertrand / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz ortodox lelkésznek, teljes nevén Valeri Resetnyikovnak február 6-ig el kell hagynia az országot – jelentette csütörtökön az ERR észt közszolgálati televízió. A moszkvai patriarchátus képviselőjeként tett nyilvános kijelentéseiről kiderült, hogy támogatta Oroszországot, amely teljes háborút folytat Észtország szövetségese, Ukrajna ellen, írja a Politico.

A belügyminisztérium képviselői többször is találkoztak Resetnyikovval, hogy elmagyarázzák neki: fel kell hagynia azzal, hogy nyilatkozataiban a Kreml-rezsimet és Oroszország katonai akcióit igazolja

 – mondta Indrek Aru, az észt határőrség szóvivője.

Resetnyikov nem változtatott magatartásán, amelyet összeegyeztethetetlennek találtunk Észtország értékeivel és jogi környezetével. Ezért Resetnyikov cselekedetei veszélyt jelentenek a biztonságra

 – tette hozzá. 

„Mind a moszkvai pátriárka, mind Eugén metropolita cselekedetei elősegítették Oroszország biztonságpolitikáját Észtországban” – mondta Aru, megjegyezve, hogy az észt parlament Oroszországot terrorista államnak nyilvánította.

Resetnyikov négy éve él Észtországban, tartózkodási engedélyét két évvel ezelőtt hosszabbították meg – még mielőtt Oroszország lerohanta volna Ukrajnát.

 

Borítókép: Alekszandr Nyevszkij orosz ortodox katedrális a Toompea-hegy tetején Tallinnban (Fotó: AFP/Hemis/Bertrand Gardel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.