Így ünneplik az ortodox karácsonyt a szerbek és az oroszok

Mik a különbségek és a hasonlóságok az orosz és a szerb karácsonyi szokások között?

2024. 01. 07. 6:05
null
This handout photograph taken on January 5, 2024 and released by the Russian Orthodox Church Press Service on January 6, 2024, shows priests standing next to Andrei Rublev’s historic "Trinity" icon, upon its delivery to Christ the Saviour Cathedral for the celebration of Orthodox Christmas, in Moscow. (Photo by igor palkin / Russian Orthodox Church Press Service / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Russian Orthodox Church Press Service" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén január 7-re, vasárnapra esik az ortodox karácsony ünnepe, ám az ortodox keresztények körében is temérdek szokással, hagyománnyal találkozhatunk, melyek csak egy-egy közösségre jellemzők. Nem ugyanolyan például a karácsony az oroszok és a szerbek körében.

 

Milyen az orosz ortodox karácsony?

Oroszországban a karácsonyt január 7-én ünneplik, és egy 40 napos ünnepi időszak előzi meg, amelyet Lentnek neveznek, és az emberek böjtölnek alatta, azaz nem esznek húst. A Lent időszaka január 6-án ér véget, amit az első csillag felragyogása jelez – írja a Time and Date honlapja az országról. Január 7-én az emberek ajándékokat cserélnek egymással és meglátogatják a rokonaikat. Január 7-e előtt van karácsony estéje, amely egy régi hagyományos ünnep, a szvjatki kezdetét jelenti.

Az ortodox karácsony nemzeti ünnepnek számít Oroszországban, az üzletek zárva tartanak. Az újév közelsége miatt az is előfordul néhány évben, hogy az orosz kormány január 1-jétől 10-ig állami szünidőt rendel el. 

Az orosz ortodox karácsonyt azért ünneplik január 7-én, mert a Julián-naptárt használják az országban, így akkorra esik az ünnepnap. 

 

Hogyan ünneplik az ortodox karácsonyt a szerbek?

A szerb karácsonyt hasonló módon január 7-én ünneplik a Julián-naptár szerint, azonban egész más szokások társulnak hozzá. Az emberek karácsony alkalmából régebben képeslapokat küldtek egymásnak, ma már e-mailek és chatüzenetek útján kívánnak egymásnak boldog karácsonyt és boldog új évet – számol be a Serbonika internetes portál. 

A szerbiai ünnepi időszak azonban már ősszel elkezdődik, és egészen a téli időszakig tart. Az ünneplés több szlávát foglal magában, mely a családi védőszentek ünneplését jelenti. A legnagyobb ünnepségeket Szent Miklós tiszteletére tartják, napjához több hagyomány is társul – például Szent Miklós napján búzát ültetnek egy cserépbe, hogy karácsonyra kihajtson, és azzal ékesítik a karácsonyi dekorációt. Három héttel karácsony előtt a szerbek három ünnepet tartanak vasárnaponként, melyek során a gyermekeket, az édesanyákat és az édesapákat ünneplik.

Az orosz szokásokhoz hasonlóan a karácsonyt megelőző napon a szerbek is böjtölnek, ám a készülődés már megkezdődik másnapra: általában az asszonyok már megkezdik a főzést, a család férfi tagjai gondoskodnak a karácsonyfáról, vidéken gyakran malacot is sütnek.

Borítókép: Karácsonyra készülnek orosz ortodox papok 2024. január 6-án (Fotó: AFP/Orosz Ortodox Egyház Sajtószolgálata/Igor Palkin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.