Ferenc pápa újra felszólalt a nők méhének áruba bocsátása ellen

A pápa felszólította a nemzetközi közösséget, hogy minden országban tiltsák meg az embertelen gyakorlatot.

2024. 01. 09. 22:06
FERENC pápa
Vatikánváros, 2023. december 25. A Vatikáni Média által közreadott képen Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter-bazilika erkélyén, ahonnan elmondja hagyományos karácsonyi Urbi et Orbi (a városnak és a világnak) szóló üzenetét karácsony elsõ napján, 2023. december 25-én. MTI/EPA/Vatikáni Média Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szentszéknél akkreditált diplomáciai testület tagjaihoz intézett beszédében szólt Róma püspöke a béranyaságról, majd felszólította a nemzetközi közösséget, hogy minden országban tiltsák meg az embertelen gyakorlatot. December 8-án fogadta a pápa a szentszéki diplomatákat, hogy a hagyomány szerint az újévi jókívánságait személyesen adhassa át. A pápai állam jelenleg 174 országgal tart fent diplomáciai kapcsolatokat. 

A szentatya a beszédében több igen aktuális etikai kérdést is felvetett, melyek azt tükrözik, hogy a Vatikán nézetei nemcsak az olasz, hanem a magyar kormány álláspontjával is megegyeznek. A világot érintő súlyos nehézségről szólt, ezek között a béranyaságról, melyet nem kívánatosnak nevezett. 

A katolikus egyházfő felemelte szavát az emberi élet védelmében, és kemény ítéletet fogalmazott meg a nők méhének áruba bocsátásáról. 

Mint mondta:

A béranyaság súlyosan sérti a nők és a gyermekek méltóságát. A kizsákmányolásra alapozott gyakorlat kihasználja az anyák anyagi kiszolgáltatottságát. A gyermek mindig ajándék, nem lehet adásvétel tárgya

– fogalmazott Ferenc pápa. 

Nem ez az első alkalom, hogy az egyházfő ilyen kategorikusan fogalmaz az embertelen gyakorlatról. 2022-ben az Európai Családok Szövetségének kihallgatásán is kitért a témára, most azonban egy gondolattal tovább ment. 

A szentszéki diplomatákhoz intézett beszédében egyenesen a nemzetközi közösséget szólította meg, hogy univerzális szinten tiltsák meg a gyakorlatot. 

Számos jobboldali politikus örömmel üdvözölte a pápa szavait. A Giorgia Meloni vezette olasz kormány a múlt évben törvénytervezetet nyújtott be, hogy a béranyaságot szigorúan büntessék akkor is, ha a gyermek kihordása és a szülés nem Olaszországban történt. 

Az emberi életet minden egyes pillanatában védelmezni és óvni kell, de sajnálattal tapasztalom, hogy különösen Nyugaton egyre jobban terjed a halál kultúrája, mely egyfajta hamis kegyesség nevében kiselejtezi a gyermekeket, az időseket és a betegeket

– állapította meg szomorúan a szentatya.  

A pápa a genderideológia okozta következményekre is kitért. Szavai szerint az elmúlt évtizedekben megpróbáltak újfajta jogokat bevezetni, melyek nem tükrözik eredeti természetünket, és melyek nem mindig elfogadhatók, így teret engedtek az ideológiai kolonizációnak. Ferenc pápa nagyon veszélyesnek nevezte a genderideológiát, mert eltörli a különbségeket azzal a célkitűzéssel, hogy mindenki egyenlő lehessen. Egy korábban megjelent, Szent II. János Pál pápáról szóló interjúkötetben a pápa úgy fogalmaz a genderről: az egy mindent homogenizálni és neutralizálni kívánó ideológia. 

 

Borítókép: Ferenc pápa a Szent Péter-bazilika erkélyén (Fotó: MTI/EPA/Vatikáni Média)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.