Ilyen lehet a Gázai övezet a Hamász legyőzését követő napon

Egy, a Gázai övezet jövőjére vonatkozó tervet vázolt fel Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter. A tárcavezető arra is kitért, mit várhatunk a háború következő szakaszától.

Forrás: Breitbart, The Times of Israel2024. 01. 05. 14:37
GANZ, Beni; NETANJAHU, Benjámin; GALLANT, Joáv
Tel-Aviv, 2023. október 28. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfõ, Joáv Gallant védelmi miniszter és Beni Ganc kabinetminiszter (b-j) sajtótájékoztatót tart Tel-Avivban 2023. október 28-án. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan/MTI/EPA/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harcok addig folytatódnak, amíg a háború céljait el nem érjük: (1) a túszok visszatérése, (2) a Hamász katonai és kormányzati képességeinek felszámolása és (3) a katonai fenyegetések eltávolítása a Gázai övezetből

− írta a védelmi miniszter a háború következő, harmadik szakaszáról.

Gallant szerint a Gázai övezet északi részén már nagyrészt felszámolták a Hamász palesztin terrorszervezetet, így ott a harcok intenzitásának csökkenése várható. Folytatják ugyanakkor a rajtaütéseket, a terroralagutak megsemmisítését, a légi és földi tevékenységeket és a különleges műveleteket.

A Gázai övezet déli részén, ahol még mindig intenzívek a harcok, az operatív erőfeszítések a Hamász vezetésének likvidálására és a túszok visszatérésének lehetővé tételére összpontosítanak, és az IDF folytatja a harcot a területen addig, amíg szükségesnek ítélik

− szögezi le a védelmi miniszter.

A negyedik fázis már a háború utáni helyzetre vonatkozik. Gallant javaslata szerint a Hamász nem ellenőrizheti Gázát, az izraeli hadseregnek pedig műveleti szabadsága lesz az övezetben. Nem lenne izraeli civil áttelepítés, és a helyi nem ellenséges palesztinok fognak kormányozni. Az Egyesült Államok az európai és arab nemzetekkel együtt vezetné azt a nemzetközi munkacsoportot, amely a terület újjáépítését koordinálná. Izrael továbbra is ellenőrizheti a Gázába érkező összes árut, Egyiptom pedig konzultatív szerepet kap – szól a védelmi miniszter terve.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Gallant által felvázoltak csak a saját véleményét tükrözik vagy az izraeli kormány hivatalos álláspontjának tekinthetők, viszont árulkodó, hogy az izraeli kormány sajtószolgálata tette közzé – írja a Breitbart amerikai hírportál, hozzátéve, hogy 

a terv nyilvánosságra hozása a nemzetközi közvélemény egyfajta szondázását is szolgálhatja.

Csütörtökön az izraeli kormány és a katonai vezetők megbeszélést tartottak a háború utáni gázai rendezésről, de a The Times of Israel izraeli napilap információ szerint a találkozó dühös vagdalkozásba torkollott.

 

Borítókép: Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, Joáv Gallant védelmi miniszter és Beni Ganc kabinetminiszter (b–j) sajtótájékoztatót tart Tel-Avivban 2023. október 28-án (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.