Késsel hadonászó férfit fogtak el a Capitoliumnál

Karácsony másnapján Washingtonban letartóztattak egy férfit, aki késsel hadonászott az amerikai törvényhozás épülete, a Capitolium előtt. Mint kiderült, olyan illegális migránsról van szó, akit elfogtak ugyan a hatóságok, de szabadon eresztették.

2024. 01. 03. 9:47
McCARTHY, Kevin
Washington, 2023. október 4. A kongresszus washingtoni épületének, a Capitoliumnak a képviselõházi szárnya 2023. október 4-én, miután az elõzõ nap többségi szavazással megfosztották hivatalától Kevin McCarthy republikánus párti képviselõházi elnököt. Az elnök elmozdítását a republikánusok konzervatív nézeteket valló, Szabadság nevû tömörülésének tagja, Matt Gaetz floridai képviselõ kezdeményezte. MTI/AP/J. Scott Applewhite Fotó: J. Scott Applewhite
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Késsel hadonászott egy férfi a Capitoliumnál december 26-án – számolt be róla a Fox News amerikai televíziós hálózat. Hogy pontosan mire készülhetett és miért, azt nem tudni, de 

az intézkedő rendőr egy téglát és egy machetét is talált nála.

A 23 éves Jose Leonardo Marquezről azóta kiderült, hogy illegálisan lépett be az Egyesült Államokba a mexikói határ texasi szakaszán. A hatóságok elfogták ugyan, de helyhiányra hivatkozva hamarosan szabadon engedték.

Most azonban már az amerikai idegenrendészet is elismeri, hogy „súlyos veszélyt” jelent, így várhatóan kitoloncolják.

Decemberben minden eddigi rekordot megdöntve 300 ezer fölé nőtt az Egyesült Államokba érkező bevándorlók száma – világított rá a Fox News. Míg a Joe Biden-vezette szövetségi kormányzat továbbra is támogatja a bevándorlást, Texas állam úgy döntött, saját hatáskörben igyekszik tenni a migránsáradat feltartóztatásáért.

Greg Abbott kormányzó december közepén aláírta azt a jogszabályt, amely az államban bűncselekménnyé nyilvánítja a mexikói határon való átlépést a hivatalos átkelőpontokon kívül, és lehetővé teszi, hogy a hatóságok letartóztassák az ilyen átkeléssel gyanúsított személyeket,

a bíróság pedig a börtönbüntetés mellett akár a kitoloncolásukat is elrendelheti.

Természetesen az illegális határátlépést a szövetségi törvények is tiltják, csak épp a Biden-kormányzat nem sokat tesz a betartatásukért. A texasiak azonban a saját bőrükön érzik a helyzet tarthatatlanságát. December elején egy illegális migráns végzett egy fiatal lánnyal egy kisvárosban, és a tragikus eset csak egy a rengeteg hasonló közül – számolt be róla a Breitbart amerikai hírportál.

Borítókép: A kongresszus washingtoni épületének, a Capitoliumnak a képviselőházi szárnya 2023. október 4-én (Fotó: MTI/AP/J. Scott Applewhite)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.