Kiélezett áramellátás, atomerőmű-leállás és extrém hideg sújtja a svédeket

A baloldali kormány döntése miatt veszélybe került az energiaellátás.

2024. 01. 03. 21:09
null
Helsinki, 2024. január 3. Gyalogos egy hóval borított utcán Helsinkiben 2024. január 3-án. A finn fõvárosban mínusz 15, míg az ország északi részén közel mínusz 40 Celsius-fok a várható hõmérséklet. MTI/AP/Lehtikuva/Heikki Saukkomaa Fotó: Heikki Saukkomaa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonöt éve nem volt ilyen hideg Svédországban, keddről szerdára virradóra mínusz 43,6 fokot mértek az északi Norrbotten megyében, de az ország déli részén is extrém időjárás van, hatalmas hóeséssel és erős széllel. Szerdára 20-30 cm havat várnak a fővárosi régióban. A még Svédországban is keménynek számító időjárás miatt többfelé áramkimaradás tapasztalható, több helyen kénytelenek voltak időlegesen korlátozni a vasúti, a buszos és a légi közlekedést is.

Mióta a baloldali kormányok több atomreaktort is leállítottak, Svédország energiaellátása kiélezett.

Már egy szárazabb, szélmentesebb vagy éppen kevésbé napos nyár is megérezteti hatását a megújuló energia előállításában, de a megmaradt három atomerőmű működésében bekövetkező korlátozások is rögtön gondot okoznak az országban. Ez utóbbi tavaly is bebizonyosodott, amikor a csúcsra járatott nukleáris erőművek közül hónapokra – beleértve az energiaigényes téli időszakot – kiesett a Ringhals atomerőmű négyes blokkja egy meghibásodás miatt. Akkor egy beszédben maga a miniszterelnök, Ulf Kristersson kérte a svédeket, spóroljanak az energiával, amennyire tudnak, hogy elkerülhető legyen az áramellátás összeomlása.

Az atomerőműveket ebben a téli szezonban sem kerülte el a technikai hiba – ez komoly hatással lehet az áram árára is. December 30-án a Stockholmtól 150 kilométerre északra fekvő Forsmark 2-es reaktorában észleltek hibát, ami miatt felére kellett a teljesítményét csökkenteni. Eleinte azt közölték, a reaktor még a héten teljes kapacitással üzembe áll, a hét közepén már január végét jósolták.

Ez pedig nagyon rossz hír az extrém hideggel küzdő lakosságnak: mindamellett hogy előfordulhatnak áramkimaradások, a kereslet-kínálat alapján naponta megállapított tarifák jelentősen megemelkedhetnek.

Az Aftonbladet napilapnak szerdán nyilatkozó szakértő szerint a hideg miatt eleve nagyon kiélezett a svéd hálózat, ami az árakban is meg fog mutatkozni, ugyanakkor a januárban beköszöntött rendkívüli mínuszok és az erőműleállás miatt akár az eddigi tarifa dupláját, tripláját kell majd fizetnie a lakosságnak.

Bár a jelenlegi jobboldali kormány teljes fordulatot vett az atomenergiát illetően, azaz a további bezárások helyett új erőművek építésének szándékát jelentette be, ám azok megvalósítására még hosszú-hosszú éveket kell várni.

Borítókép: Gyalogos egy hóval borított utcán Helsinkiben 2024. január 3-án (Fotó: MTI/AP/Lehtikuva/Heikki Saukkomaa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.