Következő mérkőzések
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Olaszország
21:002024. június 15.
Albánia

Kilépnek a németek az Európai Unióból?

Az Alternatíva Németországért (AfD) párt szerint szuverén döntést kell hozni.

Forrás: Mandiner2024. 01. 22. 21:01
WEIDEL, Alice
Alaptalan a Weidelt plagizálással vádoló állítás, mellyel az Alternatíva Németországért Párt elnökét vádolták, derült ki az egyetem vizsgálatából. Fotó: Hannibal Hanschke
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alice Weidel, a második legnépszerűbb német párt, az AfD társelnöke interjút adott a brit Financial Timesnak, amit a Mandiner szemlézett. A politikus többek között arról beszélt, amennyiben pártja hatalomra kerül, az emberekre bízzák, kilépjenek-e az Európai Unióból. 

Az Alternatíva Németországnak politikusa szerint az országnak modell, hogy lehet ilyen szuverén döntést hozni és teljes mértékben helyesnek nevezte az unióval való szakítást.

Az AfD jelenleg a második legnépszerűbb párt Németországban, egyedül az ellenzéket vezető CDU/CSU előzi meg. A közvélemény-kutatások szerint vannak olyan keletnémet tartományok, ahol az AfD vezeti a népszerűségi listát. Weidel szerint ha átveszik az irányítást Berlinben, kezdeményezik az EU reformját, például csökkentik az Európai Bizottság jogait, mivel a brüsszeli szervezet tagjait senki sem választotta meg.

Ha nem sikerül a reform és nem állítjuk vissza a tagállamok szuverenitását, a népnek kell döntenie, és lehet egy népszavazás a kilépésről

– jelentette ki. 

Ugyanakkor a párt társelnöke megjegyezte, hogy valószínűtlennek tartják, hogy 2029 előtt hatalomra kerülnének, hiszen a többi párt karanténban tartja őket. Úgy gondolják azonban, hogy utána már a CDU/CSU-koalíció számításai szerint feladja a bojkottot.

A hétvégén több tüntetés is volt az euroszkeptikus párt ellen, melyeken több tízezren vettek részt.

Borítókép: Alice Weidel, a német ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt társelnöke az előző napi bajorországi és hesseni tartományi választások után a párt berlini székházában tartott sajtóértekezleten 2023. október 9-én (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.