Kolumbiában hatalmas területen ég az erdő + videók

A hatalmas erdőtüzek csak felerősítik az erdőirtás okozta károkat Kolumbiában. Rengeteg erőforrást és pénzt fordítanak a megfékezésre.

Forrás: Reuters2024. 01. 26. 19:03
null
Firefighters carry water hoses to put out a forest fire in Bogota on January 25, 2024. This Thursday, Colombia asked the member countries of the United Nations for help to extinguish around thirty forest fires that are ravaging several regions and drowning the capital, Bogota, in smoke. (Photo by Raul ARBOLEDA / AFP) Fotó: Raul ARBOLEDA / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Természeti katasztrófa az, ami történik  − mondta nemrég Gustavo Petro kolumbiai elnök az országban pusztító erdőtüzek kapcsán. Mivel természeti katasztrófának minősítették a helyzetet, így pénz szabadul fel a tüzek leküzdésére a nagy meleg és az El Nino közepette.

A környezetvédelmi minisztérium és a katasztrófavédelmi hivatal jelentése szerint Kolumbiában ebben a hónapban mintegy 204 tüzet oltottak el, körülbelül napi nyolcat, de 25 tűz továbbra is ég.

Jelentések szerint az El Nino okozta problémák kezelésére szánt 508 millió dollár (kb. 181 milliárd forint) csaknem felét már elköltötték. 

A természeti katasztrófa kihirdetése azt jelenti, hogy bizonyos költségvetési tételeket át lehet helyezni más területekre, mint például az erőforrások átcsoportosítása, hogy helikopterekkel olthassák el a tüzeket 

− mondta az elnök újságíróknak a kolumbiai Cauca tartományban.

Az ország fővárosától, Bogotától keletre fekvő erdős, hegyvidéki területen már folynak a helikopteres tűzoltások. 

A környezetvédelmi minisztérium közölte, hogy szerdán mintegy 952 kolumbiai település volt készenlétben a tűzveszély miatt, és ezek több mint fele piros riasztásban volt.

A hónap elején Kolumbia környezetvédelmi minisztere, Susana Muhamad arra figyelmeztetett, hogy az országban pusztító erdőtüzek tovább súlyosbíthatják az erdőirtás okozta károkat.

Fotó: Kolumbiai erdőtűz (Fotó: Raul Arboleda/ AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.