Korrupció gyanújával letartóztatták az állami olajtársaság egy korábbi vezetőjét

Folytatódik a korrupció elleni küzdelem.

Forrás: MTI2024. 01. 08. 18:07
HSZI Csin-ping
Peking, 2023. december 31. A Hszinhua kínai állami hírügynökség által közreadott képen Hszi Csin-ping kínai elnök újévi köszöntõt intéz a nemzethez Pekingben 2023. december 31-én. MTI/AP/Hszinhua/Ju Peng Fotó: Ju Peng
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pekingi székhelyű CNPC az ötödik helyen áll a világ ötszáz legnagyobb kereskedelmi forgalmat lebonyolító vállalatának nemzetközi rangsorában. Korábbi vezérigazgatóját, a 62 éves Hszü Ven-zsungot az egyik északkeleti tartományban tartóztatták le, a Kínai Kommunista Párt korrupcióellenes hivatalának szombati közlése szerint azért, mert nagy összegben fogadott el kenőpénzt. A CCTV beszámolója szerint a vizsgálat még nem zárult le, de a pártból már kizárták Hszüt.

A korrupcióellenes ügyekkel is foglalkozó hivatal hétfőn tartotta harmadik plenáris ülését, amelyen Hszi Csin-ping államfő és pártfőtitkár is felszólalt. Elmondta, hogy 

az elmúlt több mint tíz év korrupcióellenes eredményei máris győzelemmel érnek fel,

de elismerte, hogy a helyzet ennek ellenére is komoly és összetett, ezért a küzdelem folytatására biztatta a jelenlévőket.

Kínában Hszi Csin-ping 2012-es hatalomra kerülése után széles körű vizsgálat- és nyomozássorozat indult a korrupció visszaszorításért; a 2022-ben közzétett, legutóbbi hivatalos adatok szerint azóta 4,8 millió vezető pártfunkcionárius ellen indult nyomozás. A kínai parlament decemberben olyan törvénymódosítást fogadott el, amely a korrupció ügyében kiszabott büntetések szigorítását irányozza elő.

Decemberben korrupció miatt elítélték a kínai bankfelügyelet egy korábbi tisztségviselőjét, és életfogytig tartó börtönbüntetést szabtak ki rá, a központi bank egy korábbi vezetője pedig 16 évi letöltendő szabadságvesztést kapott.

Borítókép: A képen Hszi Csin-ping kínai elnök újévi köszöntőt intéz a nemzethez Pekingben (Fotó: MTI/AP/Hszinhua/Ju Peng)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.