Lehull a lepel Európa egyik legrettegettebb maffiájáról

Egy óriási rendőrségi razzia során a hatóságok kezére került a Mocro Maffia nevű szervezett bűnhálózat vezetője. A Mocro Maffia Hollandiából indult ki, mára pedig több nyugat-európai országban felügyelik az embercsempészetet, a drog- és fegyverpiacot, de a bérgyilkosság sem áll messze a tagoktól. Szakértők szerint azért virágzik az üzlet, mert a szervezetlen hatóságok szembesülnek a szervezett bűnözéssel.

2024. 01. 30. 5:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Letartóztattak a napokban hat embert Málaga tartományban és a marokkói spanyol enklávéban, Melillában pénzmosás, kábítószer-kereskedelem és bűnszervezethez tartozás gyanúja miatt. Az elfogottak között van a Mocro Maffia néven ismert rettegett bűnszervezet egyik vezetője. Hollandiában a leginkább körözött bűnözők között tartották számon.

 

Valójában még háború is folyik a Mocro Maffia-szervezetek között, amely az elmúlt években több kábítószer-kereskedő meggyilkolásához vezetett.

A Mocro Maffia Hollandiában született, tagjai pedig többnyire észak-afrikai származású, második generációs bevándorlók. Az alapítók több klánt alkottak, amelyek a marokkói hasisültetvények tulajdonosaihoz fűződő családi kapcsolataikat kihasználva az antwerpeni és rotterdami kikötőkön keresztül az európai piacra jutottak.

A maffia kegyetlen módszereket alkalmaz, az erőszak, a kínzás és a gyilkosság szerepel a palettán. Az utóbbi években pedig még bővítették is a kínálatot a bérgyilkossággal. 

Feltehetően a Mocro Maffia fenyegette meg Katalin holland hercegnőt, ami miatt kénytelen volt visszatérni az amszterdami királyi palotába. De ők állnak Derk Wiersum, a kábítószer-kereskedők üldözésére szakosodott ügyvéd és Peter De Vries holland oknyomozó újságíró meggyilkolása mögött is.
Spanyolországban, pontosabban a Costa del Solon látták az ideális helyet arra, hogy letelepedjenek, és így irányítsák az Afrikából érkező kábítószer-kereskedelmet és terjesszék azt egész Európában. A kontinens kokainpiacának egyharmadát felügyeli a hálózat. 

A Sky ECC alkalmazáson keresztül lehallgatott üzenetváltásokból kiderül, hogy a Mocro Maffia tagjai miként dicsekedtek a vámtisztek megvesztegetésével Dakar kikötőjében, amelyet tranzitpontként használnak. Hasonlóképpen, az antwerpeni és rotterdami dokkolóknak akár 100 ezer eurót is fizetnek azért, hogy a rendőrségi és vámellenőrzés elkerülése érdekében áthelyezzék a konténereket.

Hollandia ideális hely a pénzüket újra befektetni kívánó kábítószer-kereskedők számára. A jelentések szerint évente 16 milliárd eurót mosnak tisztára az ország nagy, nemzetközileg orientált, erősen digitalizált pénzügyi szektora és nyitott, kereskedelemorientált gazdasága miatt. A héjcégek létrehozása a pénzmosás kulcsfontosságú csatornája Hollandiában.

Mocro Maffia részben azért virágzik Hollandiában, mert a szervezetlen hatóságok szembesülnek a szervezett bűnözéssel – mondja  Hans Werdmölder, a Nederland Narcostaat szerzője. A szakértő szerint Hollandiában, Belgiumban és Észak-Afrikában hiányoznak a megfelelő modern megfigyelőberendezések, például drónok, mobil szkennerek és robotok. Az ilyen berendezések telepítése vagy korszerűsítése lehetővé tenné a marokkói kábítószer-szállítási csomópontok, valamint a rotterdami és antwerpeni kikötők hatékonyabb ellenőrzését.

A Mocro Maffia rövid időn belül jelentős emberkereskedő csoporttá vált Európában. A marokkói és latin-amerikai szervezett bűnözői csoportokkal való kapcsolatai tartós és növekvő fenyegetést jelentenek Európára, az észak-afrikai államokra és azok lakosságára – írja az Eurasia Review.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.