Lenin eltemetését sürgette az Oroszországi Liberális Demokrata Párt elnökjelöltje

Úgy vélem, eljött az ideje, hogy teljesítsük a forradalmár akaratát – jelentette ki a politikus.

2024. 01. 21. 18:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eljött az ideje, hogy teljesítsék Vlagyimir Iljics Lenin akaratát, és az anyja mellé temessék – vélekedett Leonyid Szluckij, az Oroszországi Liberális Demokrata Párt (LDPR) elnökjelöltje és frakcióvezetője. Szluckij a bolsevik forradalom vezetője halálának 100. évfordulóján osztotta meg álláspontját a kérdésben. 

Vlagyimir Uljanov (Lenin) bebalzsamozott holtteste a mai napig a moszkvai Vörös téren lévő mauzóleumban, üvegkoporsóban található, az anyja (születési nevén: Marija Alekszandrovna Blank) pedig a szentpétervári Volkovkai ortodox temetőben nyugszik. Szluckij emlékeztetett rá, hogy maga Lenin is azt akarta, hogy édesanyja mellé temessék el.

Úgy vélem, eljött az ideje, hogy teljesítsük a forradalmár akaratát

 – írta a politikus, akinek pártja – amelyet 2022-es haláláig Vlagyimir Zsirinovszkij vezetett – az elnevezése ellenére konzervatív politikai irányvonalat képvisel. Szluckij úgy vélekedett, hogy az elhunytak nyugalomba helyezése fontos rítus a keresztények és a civilizált emberek számára.

Szergej Malinkovics, az Oroszország Kommunistái parlamenten kívüli párt központi bizottságának elnöke és elnökjelölt-aspiráns a RIA Novosztyi hírügynökségnek kijelentette: követelni fogja az orosz parlament alsóházától, hogy Szluckijt a Lenin eltemetésére vonatkozó javaslata miatt fosszák meg képviselői mandátumától.

A párt a házelnöknek címezve követelni fogja, hogy Szluckij képviselőt fosszák meg mandátumától a Lenin újratemetésére vonatkozó megosztó javaslatával kapcsolatban. Az ilyen kijelentések ellentmondanak a társadalmi konszolidáció kurzusának a különleges hadművelet időszakában, ő egy felelőtlen politikus, és végleg el kellene veszítenie az orosz parlamenti képviselői státusát. A kérdést, hogy hol nyugodjon Lenin, már régen eldöntötték, többek között Vlagyimir Iljics rokonai

– mondta Malinkovics. Mivel Malinkovics pártja nem rendelkezik parlamenti frakcióval, a politikus elnökjelölti bejegyzése Szluckijtól eltérően nem automatikus. A szavazólapra való felkerüléséhez a hónap végéig százezer támogató aláírást kell összegyűjtenie.  Oroszországban az elnökválasztást idén három napon át – március 15-én, 16-án és 17-én – tartják majd.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.