Már az orosz elnökválasztásba is beavatkozott volna Washington

Az orosz hírszerzés szerint az Egyesült Államok célja a belpolitikai helyzet destabilizálása.

Forrás: MTI2024. 01. 11. 14:02
null
Moszkva, 2023. december 7. Vlagyimir Putyin orosz államfõt ábrázoló zászlóval áll egy támogatója a parlamenti felsõház, a Szövetségi Tanács épületénél Moszkvában 2023. december 7-én, az elnökválasztás idõpontjáról tartott felsõházi szavazás idején. A testület 2024. március 17-re tûzte ki az elnökválasztást. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov Fotó: Jurij Kocsetkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Washington az elnökválasztás előtt megkísérli destabilizálni a belpolitikai helyzetet Oroszországban – jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a szervezet csütörtökön kiadott közleménye szerint.

Nyilvánvaló, hogy az oroszországi elnökválasztás közeledtével az amerikaiak a legkisebb alkalmat is megragadják annak érdekében, hogy megingassák országunk belpolitikai helyzetét

– mondta Nariskin.

Állítása értelmében Washington fokozni kívánja az amerikai csereprogramok oroszországi végzőseinek „megdolgozását, hogy ötödik hadoszlop központi elemét” hozza létre belőlük és hogy bevonja őket új szankciós nyomásgyakorlási mechanizmusokba is. A kémfőnök az amerikai külügyminisztérium számításaira hivatkozva több mint nyolcvanezerben nevezte meg azoknak az oroszoknak a számát, akik olyan amerikai oktatási és kulturális programokban vettek részt, mint az Access, a FLEX, az Advance, a Global UGRAD, a Work and Travel USA és a Fulbright.

Az SZVR igazgatója szerint előkészületben van egy program, és a szovjet utódállamokban képzéseket tartanak majd. Nariskin szerint „az etnikumok közötti és társadalmi gyűlölet szítására, a választásokba való beavatkozásra, az ország vezetésének a társadalmi hálózatokban való lejáratása módszereire” fognak összpontosítani. A kémfőnök által elmondottak értelmében az első ilyen szemináriumot február 16–18-án Rigában szándékoznak megtartani amerikai csereprogramok orosz végzőseinek részvételével.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz államfőt ábrázoló zászlóval áll egy támogatója a parlamenti felsőház, a Szövetségi Tanács épületénél Moszkvában 2023. december 7-én, az elnökválasztás időpontjáról tartott felsőházi szavazás idején (Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.