Már nem számolnak ukrán területek visszafoglalásával az Egyesült Államokban

A Biden-kormányzat Trump-biztos stratégiát próbál kőbe vésni.

Forrás: The Washington Post2024. 01. 27. 10:53
BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir
Washington, 2023. december 12. Joe Biden amerikai elnök (j) ukrán partnerét, Volodimir Zelenszkijt fogadja a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2023. december 12-én. MTI/EPA/Abaca Press pool/Yuri Gripas Fotó: Yuri Gripas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem az elvesztett területek visszaszerzése, hanem a további orosz előrenyomulások elhárítására összpontosít a Biden-kormányzat új stratégiája. A The Washington Post szerint az újragondolt stratégiát a tavalyi sikertelen ukrán ellentámadások tették szükségessé.

Az amerikai lap szerint „meghiúsult az erőfeszítés”, hogy Ukrajna kifinomult amerikai felszereléssel gyorsan vissza tudja szorítani a Kelet- és Dél-Ukrajnát megszálló orosz erőket.

Elég egyértelmű: nehéz lesz számukra, hogy megpróbáljanak minden fronton ugyanolyan nagyszabású nyomást gyakorolni, mint amilyet tavaly próbáltak

nyilatkozta egy magas rangú kormányzati tisztviselő a lapnak. Az illető szerint az új cél az, hogy Ukrajnát úgy pozicionálják, hogy az harctéren tartsa a pozícióját, amíg erősebb nem lesz. 

Ami szintén kiderült „magas rangú, névtelenséget kérő” tisztviselőktől, az az, hogy az új tervet Trump-biztossá akarják tenni. Tehát hosszú távú kötelezettségvállalásokat szeretnének tenni Bidenék azért, hogy az esetleges választási vereség után is a saját politikájuk maradjon érvényben.

Az új tervek bizonyára nem szolgálnak jó hírként Volodimir Zelenszkij ukrán elnök számára. Zelenszkij nemrég ugyanis egy televíziós műsorban azt hangoztatta, hogy 2024 ne csak a védelemről szóljon. 

Azt akarjuk, hogy hazánk tartsa meg a kezdeményezést, ne pedig az ellenség

– fogalmazott.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök ukrán partnerét, Volodimir Zelenszkijt fogadja a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2023. december 12-én (Fotó: MTI/EPA/Abaca Press pool/Yuri Gripas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.