Rettegnek Donald Trump győzelmétől

Donald Trump volt amerikai elnök többször hangot adott a NATO-val kapcsolatos kétségeinek, most ezzel kapcsolatban riogatnak.

2024. 01. 25. 16:23
US-POLITICS-VOTE-TRUMP Fotó: JIM WATSON
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump elnöksége alatt többször kritizálta az európai országok hozzáállását a NATO-hoz és saját védelmükhöz. Most Ivo Daalder, az Egyesült Államok korábbi NATO-nagykövete és Barack Obama korábbi demokrata elnök külpolitikai tanácsadója egy, a Politico hírportálon közzétett véleménycikkében azzal riogat, hogy Trump várhatóan az újraválasztása esetén sem lenne barátságosabb a NATO-val – annak ellenére, hogy Donald Trumpnak nem magával a védelmi szövetséggel kapcsolatban voltak kritikái.

Szerinte ezen az a kongresszusi döntés sem változtat, amely megtiltja, hogy az elnök a hozzájárulása nélkül kilépjen a szövetségből, hiszen senki, még a kongresszus sem kényszerítheti az elnököt, hogy az Egyesült Államok teljes haderejével védjen meg egy másik országot. A NATO alapszerződése ráadásul elég homályosan fogalmaz a tagállamok kötelezettségeivel kapcsolatban.

TRUMP, Donald
Donald Trump volt amerikai elnök többször hangot adott a NATO-val kapcsolatos kétségeinek (Fotó: MTI/AP/Charlie Neibergall)

Nem véletlen, hogy sok amerikai demokrata és európai vezető aggódva figyeli az amerikai fejleményeket, ugyanis a keddi New Hampshire-i előválasztás után gyakorlatilag biztossá vált, hogy Trump lesz a republikánus jelölt, és hónapok óta az összes felmérés őt hozza ki győztesen egy Joe Biden jelenlegi elnök elleni „visszavágóból”.

Kedden New Hampshire-ben Nikki Haley annak ellenére több mint tíz százalékkal alulmaradt Trumppal szemben, hogy immár ő maradt a volt elnök egyetlen riválisa, és erre az államra összpontosította forrásai jelentős részét. 

Ráadásul New Hampshire úgynevezett nyílt előválasztási rendszere miatt nem csak a regisztrált republikánusok szavazhattak rá, az adatok szerint a Haley-re leadott voksok hetven százaléka nem tőlük származott – írja a Breitbart amerikai hírportál.

A New Hampshire-i tanulságokból okulva Nyugat-Virginia állam republikánusai szombatra megbeszélést hívtak össze, amelynek fő célja annak eldöntése, hogy tegyék-e zárttá a május 14-i előválasztást, azaz korlátozzák-e a voksolást a regisztrált republikánus szavazókra.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: AFP / Jim Watson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.