Európának egyedül kell szembenéznie az atomfenyegetéssel

Európának képesnek kell lennie önállóan megvédeni magát, bárkit válasszanak is elnökké az Egyesült Államokban. Amíg az európai nukleáris elrettentő erő nem valósul meg, Franciaországra kell támaszkodni – mondta el egy interjúban Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke.

2024. 01. 25. 8:05
World War 3
atombomba
Lugas
Illusztráció Fotó: Universal Images Group via Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai politikusok közül egyre többen tartják reális esélynek Donald Trump volt amerikai elnök újraválasztását, és készülnek arra a fordulatra, amit ez hozhat, elsősorban Ukrajna és a NATO kérdésében.

WEBER, Manfred
Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

Akarjuk a NATO-t, de elég erősnek kell lennünk ahhoz is, hogy meg tudjuk védeni magunkat nélküle vagy Trump [elnöksége] idején

– mondta Weber egy a Politicónak adott interjúban.

Függetlenül attól, hogy kit választanak meg Amerikában, Európának képesnek kell lennie arra, hogy külpolitikailag önállóan megállja a helyét, és képesnek kell lennie arra, hogy önállóan megvédje magát

– tette hozzá.

Az EPP vezetője szerint Európának saját elrettentő erőt kell kiépítenie, ez azonban csak hosszú távú cél lehet. Rövid távon Emmanuel Macron először 2020-ban tett, majd 2022-ben megismételt ajánlatáról kellene tárgyalni, amelynek értelmében az Európában legnagyobb nukleáris robbanófej-készlettel rendelkező Franciaország vezetésével kellene biztosítani Európa védelmét az atomfenyegetés ellen.

Szeretném, ha a nukleáris védelem európai dimenziója hosszú távú cél lenne, de amíg ez nem reális, addig el kell fogadnunk Macron ajánlatát, és már most el kell gondolkodnunk azon, hogyan lehet Franciaország nukleáris fegyverzetét is beágyazni az európai struktúrákba

− fogalmazott Weber.

A német politikus a britekkel való együttműködést sem tartaná ördögtől valónak, hiszen ők is jelentős (bár a franciákénál kisebb) nukleáris arzenállal rendelkeznek.

Weber elismerte, hogy Európa megosztott Oroszországgal és a védelmi kérdésekkel kapcsolatban. Szerinte őszintén az emberek elé kell tárni a fenyegetettség szintjét.

Szavai összecsengenek a NATO és több európai ország katonai vezetőinek a napokban tett nyilatkozataival, amelyek Oroszország elleni háborút valószínűsítenek a következő évekre.

Tudnunk kell, nem magától értetődő, hogy béke van. És ez az, amiért mi, a NATO konfliktusra készülünk Oroszországgal

– jelentette ki Rob Bauer admirális, a NATO Katonai Bizottságának elnöke a napokban a NATO védelmi vezetőinek brüsszeli találkozóját követően. A kormányoknak meg kell kezdeniük az előkészületeket, és nagy léptékben kell mozgósítani a civileket – tette hozzá.

Szintén a hét elején Eirik Kristoffersen norvég vezérkari főnök is arra hívta fel a figyelmet egy, a Dagbladet norvég napilapnak adott interjúban, hogy Norvégiának növelnie kell a védelmi kiadásokat, mivel három éven belül háborút vívhat Oroszországgal.

Nem tudjuk, mi lesz Oroszországgal három év múlva. Erős honvédelmet kell felépítenünk, hogy képesek legyünk megfelelni egy bizonytalan és kiszámíthatatlan világnak

– fogalmazott Kristoffersen.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Education Images/Universal Images Group via Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.