Nagyobb befolyásuk lesz az amerikaiaknak, mint az oroszoknak bármikor

Európában még mindig majdnem duplája a gáz ára, mint a boldog békeidőkben volt.

2024. 01. 27. 10:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly az Egyesült Államok vált a világ első számú LNG (cseppfolyósított földgáz)-exportőrévé – mondta el Az igazság órájában, az Alapjogokért Központ és a Hír FM közös műsorában Hortay Olivér, a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője. Ennek körülbelül kétharmadát Európába szállították. A Financial Times üzleti napilap számításai szerint 2028–30-ra az amerikaiak nagyobb piaci erővel, árbefolyásoló képességgel rendelkeznek majd az európai gázpiacon, mint az oroszok bármikor – fejtette ki Hortay Olivér. 

Cseh Tamás, Az Alapjogokért Központ energiapolitikai tanácsadója hozzátette: a gáz minden ellenkező híreszteléssel szemben nem olcsó Európában. A napokban 26 euró körül volt a tőzsdei ár, míg a különböző válságok előtti békeidők 10 éves átlaga 15 euró volt. Megjegyezte: ha olyan olcsó lenne a gáz Európában, akkor nem gondolkodnának azon nagy német ipari cégek, hogy áthelyezik a termelést az USA-ba. 

Egy elektromos autó előállítási árának, költségének több mint 40 százaléka az akkumulátor – fejtette ki Hortay Olivér. A legnagyobb hozzáadott értéket az akkumulátor jelenti. Most, ezekben az években dől el, hogy ki lesz a következő 10-20 év győztese gazdasági értelemben – hangsúlyozta. Minden ország azért küzd, hogy magához édesgesse ezeket a beruházásokat, hogy nála induljanak el ezek a fejlesztések. Magyarország ebben a tekintetben jól áll, évről évre rekordot dönt az ide érkező működőtőke nagysága. 

Cseh Tamás felidézte: Magyarországra jön a világ vezető elektromosautó-gyártója, a BYD. Ehhez a beruházáshoz „hozzá fognak nőni” az akkumulátorgyárak. Mint mondta: Németországban most kapott egymilliárd eurós támogatást egy svéd akkumulátorgyártó cég, hogy ne Amerikában építse fel a következő üzemét. 

Az Igazság óráját ITT nézheti meg:

Borítókép: Felértékelődtek a különböző beszerzési útvonalak (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.