NASA-felvételek kerültek napvilágra a Holdon landolt űrhajóról

A történelmi eseményt új képeken is lehet látni.

2024. 01. 27. 10:30
null
Tokió, 2023. április 25. Az ispace japán ûrkutatási magánvállalat Hakuto-R holdszondájának makettje a tudományos újdonságokat bemutató tokiói Miraikan múzeumban, ahol a cég Hakuto-R holdraszálló ûrszondájának landolási manõverét közvetítik 2023. április 26-ra virradóra. A Hakuto-R egy hónapja kering a Hold körül, és mintegy 100 kilométeres magasságból kezdi meg a leszállást április 26-án. Az ûrszonda neve a japán mitológia szerint a Holdon élõ fehér nyúlra utal. MTI/EPA/Franck Robichon Fotó: Franck Robichon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NASA pénteken bemutatta az egyik műholdja által készített képeket a japán Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) űrszondáról a Hold felszínén, miután sikerült pontos leszállást végrehajtania. Ahogy a Japan Times emlékeztet, a sikeres akcióval Japán lett az ötödik ország, amely a volt Szovjetunió, az Egyesült Államok, Kína és India után űrhajóval landolt a Holdon.

A szonda leszállása előtt és után készített felvételek a leszállóegység körül a felszínt söprő hajtóművek kipufogógázai miatt kissé megváltozott fényvisszaverődést mutatnak – közölte a NASA.

A felfedező mintegy 55 méterre ért földet a célponttól, és ezzel a Japán Űrkutatási Ügynökség küldetését, a landolást példátlan pontossággal hajtotta végre.

Már maga a landolás óriási sikert jelent, ugyanakkor a földet ért szondával apró gondok akadtak: a SLIM tájolása nem volt megfelelő és nem tudott energiát termelni. A beépített napelemek nem voltak megfelelően a nap felé fordítva.

Borítókép: Az Ispace japán űrkutatási magánvállalat Hakuto–R holdszondájának makettje a tudományos újdonságokat bemutató tokiói Miraikan múzeumban, ahol a cég Hakuto–R holdra szálló űrszondájának landolási manőverét közvetítik. Az űrszonda neve a japán mitológia szerint a Holdon élő fehér nyúlra utal (Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.