Nem bíznak a német demokráciában az emberek

A demokráciába vetett bizalom hiánya és a migrációs politika lehet a szászországi tartományi választások fő kulcsa, legalábbis erre világít rá egy friss közvélemény-kutatás.

2024. 01. 26. 4:50
Farmer's final demonstration in Berlin after one week nationwide protests
epa11079509 Protesters attend a nationwide farmers' strike in Berlin, Germany, 15 January 2024. Farmers went on strike nationwide in Germany, in a protest against the federal government's agricultural policy. EPA/Filip Singer Fotó: EPA/Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szászországban a polgárok egyre kevésbé bíznak a politikában, erről tanúskodnak a Szászország Monitor legfrissebb eredményei. A tartományi kormány 2016 óta végez felmérést véletlenszerűen kiválasztott polgárok véleményéről a társadalmi kérdésekben.

 

A megkérdezettek 64 százaléka egyetértett azzal a kijelentéssel, hogy Németország a külföldiek nagy száma miatt veszélyesen elidegenedett. Az előző évben ez az arány csak 40 százalék volt.

A megkérdezettek csaknem fele (47 százalék) úgy véli, hogy a kormány eltitkolja az igazságot az emberek elől. További 47 százalék szerint a közszolgálati műsorszolgáltatás megbízhatatlan.

A szászok több mint fele, 53 százaléka emellett úgy véli, hogy ideje lenne nagyobb ellenállást tanúsítani a jelenlegi politikával szemben. Csaknem 90 százalékuk úgy gondolja, hogy politikai ellenzék nélkül elképzelhetetlen az életképes demokrácia.

A megkérdezett emberek 54 százaléka szerint a muszlimok miatt néha idegennek érzik magukat saját hazájukban.

Egy demokráciában a többség jogai számítanak. Túl sok figyelmet fordítanak a kisebbségekre

– értett egyet ezzel az állítással a válaszadók 61 százaléka. Azt az állítást pedig, hogy csak a közvetlen demokrácia az igazi demokrácia, háromból majdnem két szász (65 százalék) támogatja.

Az Alternatíva Németországért (AfD) párt szerint a felmérés megerősíti a jobboldali politikai követeléseket. A párt az X-en azt írja:

A polgárok több közvetlen demokráciát, kevesebb migránst, kevesebb kisebbségi preferenciát és kevesebb propagandát akarnak a közszolgálati műsorszolgáltatásban.

Szászországban ősszel nagyon fontos tartományi választásokat tartanak, jelenleg az AfD magabiztos előnnyel vezet a Kereszténydemokrata Unió (CDU) előtt, a többi párt pedig óriási lemaradásban van.

Borítókép: Egyre több tartományban fújnak riadót a demokrácia hiánya és a migrációs politika miatt Németországban (Fotó: EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.