Németország újra fegyvereket szállít Szaúd-Arábiának

A német kormány 150 IRIS légvédelmi rakéta exportját engedélyezte Szaúd-Arábiába.

Forrás: MTI2024. 01. 10. 16:37
BAERBOCK, Annalena
Ala Mazraa, 2024. január 8. Annalena Baerbock német külügyminiszter (k) Ala Mazraa palesztin faluban, a ciszjordániai Rámalláh közelében 2024. január 8-án. Baerbock közölte, hogy Németország kész engedélyezni az Eurofighter típusú vadászbombázó repülõgépek eladását Szaúd-Arábiának, kiemelve Rijád konstruktív szerepét a közel-keleti biztonsági válságban a palesztin Hamász szélsõséges szervezet Izrael elleni október 7-i támadása óta. Jelenleg egy német korlátozás akadályozza a 2018-ban kötött megállapodás teljesítését. MTI/EPA/Alaa Badarneh Fotó: Alaa Badarneh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német kormány engedélyezte 150 IRIS légvédelmi rakéta exportját Szaúd-Arábiába – erősítette meg Steffen Hebestreit német kormányszóvivő szerdán. Az ügyben készült kormányjelentés szerint a szövetségi biztonsági tanács tavaly év végén engedélyezte a fegyverkivitelt, amire öt éve nem volt példa az országban. Olaf Scholz kancellár és több miniszter is tagja a tanácsnak. 

A döntés nem sokkal azután került nyilvánosságra, hogy a német kormány több tagja is nyilatkozott arról: Szaúd-Arábia az Izraelhez fűződő viszonyának javulását követően zöld utat remélhet Berlintől Eurofighter harci repülőgépek szállításával kapcsolatban. Mások mellett Annalena Baerbock külügyminiszter is beszélt erről minapi izraeli útján.

Németország a szaúd-arábiai ellenzéki újságíró, Dzsamal Hasogdzsi 2018-as meggyilkolása után fagyasztotta be a Rijádnak történő fegyvereladásokat. Berlin a lépéssel megakadályozta a 48 Eurofighter Typhoon vadászrepülőgépre vonatkozó jelentős megrendelést is, amelyet előzőleg Londonban írtak alá.

Borítókép: Annalena Baerbock német külügyminiszter (k) Ala Mazraa palesztin faluban, a ciszjordániai Rámalláh közelében 2024. január 8-án (Fotó: MTI/EPA/Alaa Badarneh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.